Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Käre Lennart H…

Läste du alls artikeln jag länkade till innan du bloggade om vad jag egentligen sa och menade?

Det är riktigt skrämmande att företag inte får tag i arbetskraft samtidigt som vi har arbetslöshet.

Vi ska i sammanhanget komma ihåg att vi nu har helt andra kriterier för arbetslöshetssiffrorna än då (S) gömde undan de arbetslösa som bäst. Nu räknas varje person mellan 16 och 74 som söker ett timvikariat som helt arbetslös. Även om ungdomen går gymnasiet eller studerar på högskolan och den äldre varit pensionär i fem år. Detta ger helt andra siffror än förr. Vi har inte massarbetslöshet som du och Juholt gärna svamlar om, men den är förstås alldeles för hög.

Både företag med låga och höga utbildningskrav har svårt att hitta folk. Matchning är inte alltid lätt, men omfattningen på problemet förvånar. Jag tror också att de allra, allra flesta unga vill jobba, men tog nyligen del av en undersökning där 4 % av 18-30-åringarna hade som dröm att slippa jobba i framtiden. Det är 4 % för mycket det.

Att vi ska utbilda till de jobb som finns är jag helt överens med dig om, det säger nog ingen emot. Där måste vi tänka till redan i fråga om gymnasieutbildningarna. Sen behövs också nytänk både på högskolan, yrkeshögskolan och hos många arbetsgivare.

Nästan mest skrämmande tycker jag att situationen inom vården är. Igår läste vi om operationer som inte utförs p.g.a. brist på operationssköterskor. Hur vi inom kommunerna ska få tag i omvårdnadspersonal när så många ska i pension och så få väljer omvårdnad på gymnasiet, det undrar jag.

Tyvärr tror jag att en hel del av "missmatchningsproblemet" blir svårlöst. Mer av andra orsaker än av brist på politiska initiativ.

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-04-16 23:44)
    Prövar lite olika tilltal, sir du. Tänkte se vad som funkar bäst. Förra gången var jag vassare, fast då hade han skällt mer också. Nu var han mildare i tonen.

  2. Patrice

    Men! Detta är ju minst sagt besynnerligt… efter valet m.m… är du Jan fortfarande aktiv som låtsas-politiker?! Renaste formen av absurditet om så är läget…

    Är man en övertygad kreationist så har man INGET inom global politik att göra!

  3. Jan Nilsson

    Svar till Patrice (2011-04-18 15:56)
    Ja, jag har mycket lättare att tro att Gud skapat den märkligt väl fungerande helhet vi är en del av än att den kommit till på något annat sätt.
    Än så länge får man faktiskt tro det, liksom man får ha andra sorters religiösa åskådningar.

    Sen är jag kommunpolitiker i Vännäs. Det är visserligen en bra och viktig del av världen, men än administrerar vi inte den globala politiken härifrån medborgarhuset…;)..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.