Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Om sjukförsäkringen

Den här intervjun med Försäkringskassans chef Stig Orustfjord är hörvärd.

Tråkigt att så många inte alls tror att sjukförsäkringen fungerar.

 

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. JonasE

    Nu skall man komma ihåg att Stig Orustfjord är JO anmäld för tjänstefel, när han rent LJÖG inför valrörelsen om att det skulle finnas en lösning för Annica Holmqvist utförsäkring, men efter valrörelsen så stod utförsäkringen fast igen!!.

    Orustfjords sanningar skall tas med en STOR nypa salt, han har vid ett flertal tillfällen uttalat sig positivt till reformen/försämringen, trots klara bevis på motsatsen.
    De alldelens för små justeringar som Alliansen nu gör, just för att det inte längre gick att förneka att det fanns ”vissa” problem med reformen/försämringen, har Orustfjord tidigare förnekat att de problemen ens fanns från början!!.

    Detta senaste uttalande faller misstänkt nära Påskupproret, liksom uttalandet om Annica Holmqvist inför valrörelsen!!.

    Stig Orustfjords blocktillhörighet är nog inte svårgissad, och han kan närmast liknas vid FK:s Allianspropagandaminister.

  2. JonasE

    Noterade ytterligare två saker när jag såg den långa intervjun med Stig Orustfjord.
    1 – han sa att det vitigaste med reformen var att de stora fallen som kommit i media troligen försvinner, då dessa omfattas av de 2000 som troligen omfattas av refomen, så det var den dåliga mediala uppmärksamheten som var problemet??, och inte den dåliga reformen!!.
    2 – har försa sig om att refomen egentligen var onödig då man hade nått GP:s halveringsmål redan.
    Även om han sen inte riktigt ville erkänna att det var just så han sa!!.

  3. MN

    Hej Jan!

    Statistik är statistik, det kan förvrängas hur frågaren vill har svaret. Att jämföra äpplen och päron ger heller inte alltid så rätt svar, även om de råkar vara frukt båda två.

    Dock känner jag många, många som råkat illa ut av utförsäkringen, den nya vägen till sk utanförskap. Många som hamnat i att ”de är för friska för FK och för sjuka för AF”. Andra som får sjukdom på sjukdom, skada på skada och deras dagar är ”tyvärr” slut! Jaha, så vid ett visst antal dagar är man frisk! Tänk om livet alltid vore så enkelt och förutsägbart! Visst, reglerna säger att om sjukdomen är livshotande eller är vissa cancer och neurologiska sjukdomar så KAN man eventuellt få förlängning. Men, många andra sjukdomar som är kroniska och för att arbetsförmågan är synnerligen låg, de är chanslösa i med dessa regler. Många, många fall finns -tyvärr och visst det är klädsamt att de styrande nu säger att ”det har funnits vissa problem med sjukförsäkringen” men det är bara lite puts som läggs på oavsett om det är hål under. Och så ska det bli en informationskampanj – för att än mer stryka under att alla de som drabbats svårt av reglerna lätt kan sopas undan.

  4. Jan Nilsson

    Svar till MN (2011-04-23 23:55)
    Jag tror att oskälighetsprövningen är ett bra steg i rätt riktning för att lösa stora delar av det du tar upp.
    Informationskampanjen behövs absolut. Med alla överdrifter som manglats ut, förutom den sakliga kritiken, så är det massor med människor som fått helt fel uppfattning om vad vår nuvarande sjukförsäkring faktiskt ger.

  5. MN

    Hej igen!

    Tråkigt att du varit sjuk över Påsken, speciellt i denna värmen.

    Tack för dina svar och tankar. Ja, oskälighetsprövningen KAN kanske fungera bra. Men, vem ska avgöra vad som är oskäligt? Läkare eller teknokrater?

    I tre år har nu människor utförsäkrats; hur ska de bli hjälpta av de nya reglerna? Och de som hinner utförsäkras innan reglerna träder i kraft?

    Informationskampanjen tycker jag behövs, men borde vara för att visa allmänhet och beslutsfattare hur reglernna faktiskt kan slå. Där råder stor okunninghet upplever jag. Rehabiliteringskedjan tolkar många som att ”nu får alla snabb hjälp att komma tillbaka” . Men, den innehåller ingen rehabilitering! Enbart krav på den sjuke.

    Långvarigt sjuka finns, likaså multisjuka men de kan inte räkna med mycket stöd i dagens Sverige. Tråkigt men sant.

    100 000 personer har utförsäkrats, hälften har kommit tillbaka till FK, genom nålsögat, i än sämre skick. 1000 har fått ett ordinarie jobb. 35 000 är fortfarande i AF program, dvs lär sig skriva CV och positivt tänkanade.
    Resterande ? Ingen har riktigt koll på dem. Vissa har sökt sig till kyrkor, vissa till socialen, men de allra flesta får leva på anhöriga.

    Tänk dig, att ha arbetat hårt i 30 år, bli sjuk och vara tvungen att be maken om fickpengar. Eller att vara tvungen att flytta in hos sin gamla mamma. Ovärdigt, synnerligen ovärdigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.