Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det händer i Vännäs (?)

Ikväll var det lite lokal brainstorming på Hotel Vännäs inför tillverkningen av Västerbottens regionala kulturplan.

Vi var lokala kulturpersonligheter och intresserade, tre Vännäspolitiker, några representanter för regionala kulturaktörer och några centrala personer från Region Västerbottens kulturverksamhet.

Ska inte trötta med alltför mycket detaljer, men det var intressant att vara med och spåna om vad som finns och borde finnas i vår kommun. Vännäs urusla ranking i fråga om kulturskola och musikskola känns en smula märklig. Totalt måste kommunen ligga bättre till än plats 228 i riket när det gäller kulturen.

Vi pratade mycket bibliotek, barn, ungdom och gamla och hur man kunde nå dem som konsumerar och producerar minst kultur. Men även presentera och involvera kulturarbetare som egentligen sällan räknas. Jag tänker t.ex. på lackarna på Liljaskolan som till stor del bedriver en konstnärlig verksamhet och lokala musiker av rang som få vet om.

De lokala resurserna av olika slag är stora. Några borde kunna ha stor nytta av varandra. Flera regionala kulturinstitutioner som Västerbottensteatern och Norrlandsoperan borde kunna hitta verksamheter att samarbeta med i vår kommun.

Inför kulturhuvudstadsåret 2014 borde Vännäs ha ganska mycket att visa. För oss som bor här och i grannkommunerna och eventuellt för en del som kommer hit. Med inslag av lokala storheter som t.ex. Musikskolan, Motormuseet, Nybyggarmuseet, Hembygdsföreningen, F´labb, Konstföreningen, Musik- och Teaterföreningen, VUT och stenbrottet och diverse byastugor, byaföreningar och andra inblandade. Det hade varit roligt med ännu ett "kulturrally" med utställningar i flera av våra byar den sommaren.

Om man nu ska fantisera riktigt vilt. Tänk er t.ex. arrangemang av Västerbottensteatern som går några dagar på en stor eller liten utomhusscen vid Motormuseet med lite utlånad rekvisita från deras rikhaltiga och breda samlingar. Sånt kunde man kalla kulturella samordningsvinster.

Det vore mer än trist om allt fokus hamnade på Umeåregionens centralort det året. Men allt krut ska väl inte brännas 2014. Det finns mycket som kan och bör göras till dess och efter, om vi får år.

Hörde förresten ikväll att Malin Felth, biblotekarie och  kulturchef, behöver föreningsrepresentanter som kan vara med och presentera Vännäs i Glashuset på Rådhustorget i Umeå vecka 26. Kanske du Vännäsbo som läser det här ska ta kontakt med henne och göra en kulturinsats där?

 

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.