Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vårbruk

Jag tycker att plogfårorna och jordbruket är vackra saker.

Att vara bonde är inte bara att plöja direkt, och plöja är inte bara, men visst vore det skönt att få hänge sig åt det grundläggande, lätt monotona och överblickbara lite oftare.

Här är det Umeälvens strandmarker man ser, byarna Strand och Berg finns i bakgrunden.

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

 1. RWR

  Tänker på morfar som aldrig förstod varför staten tog hans marker ifrån honom. När jordbruket tvångsavslutades och yrkeslivet tog vid konstaterade han att många av hans kamrater hade allt för många skäl att vara hemma utan egentlig anledning dessutom med ersättning! Men ingen kunde lura av honom skolådan inte ens skattmasen:)

 2. Jan Nilsson

  Svar till RWR (2011-05-13 23:41)
  Nu måste jag erkänna att jag inte riktigt hänger med. Lägger ihop och drar ifrån och försöker tänka mig vilken tid vi talar om. Du får nog hjälpa mig och andra på traven lite till.

 3. RWR

  Det var mer en komprimerad tanke som dök upp.

  Vi pratar efterkrigstid. Fick en association när jag såg den vackert plöjda åkern:)

  Tiden var turbulent för småbönder och staten drev på för att öka på storskaligheten. Detta ledde naturligtvis till att många jordbruk försvann. Bonden blev till arbetare och som hårt fd. arbetande bonde kanske det inte alltid var så lätt att förstå att man måste vara hemma när man har lite snuva eller en sticka i sitt finger!

  Markerna brukade med stor omsorg var ofta värdefulla och staten kunde enkelt plocka godbitarna till en billig penning en penning som sedan skulle beskattas!

  En skolåda kan då ersätta en bank dock är det en tveksam aktivitet speciellt om inflationen är hög;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.