Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

The motorcycle award

 

Det är gott om motorcyklar i Mombasa och stadsdelen Likoni där vi höll till. Relativt unga män sitter i långa rader på sina kinesiska 200-kubikscyklar.

De är inga fritidsmotorcyklister, man kör taxi. Många har ropat ”Mwzungu!” (vite man) till mig och hoppats att få skjutsa mig en bit mot en billig peng. Det är ingen god idé att ta mc-taxi, även om det säkert är en upplevelse man minns, om man får möjligheten.

För det första är motorcykelkopiorna sällan lika bra som sina japanska förebilder. Allt ser likadant ut, men materialval, sammansättning och hållfasthet är nog bara likvärdigt ibland. Chassin, gafflar och fjädringskomponenter kanske inte alltid lämpar sig för taxikörning. Hit kommer nog inte heller ”top-of-the-chinese-line”.

Kineserna lär sig nog, värre är det med förarna. Förstår jag rätt behöver man inte ha något körkort. Några har ett par timmars övningskörning innan man går igång med sitt egenföretagande. Det har hänt att man tagit en två timmars kurs på morgonen, haffat första kunden efter tre timmar och levererat det första komplicerade benbrottet eller skallskadan till sjukhuset innan kvällen. Eller någon ännu värre stans. Många förare är rätt macho, det går undan och hjälm är sällsynt.

På småcynisk sjukhushumor betecknar man skadorna ”The motorcycle award”. MC-priset eller MC-belöningen.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.