Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Framtiden i Vännäs

Har varit borta från vännäspolitiken några veckor, men fick igår kväll höra lite från KS behandling av budgeten.

Det blir tyvärr ännu en riktigt svag budget i Vännäs. Överskottet budgeteras till knappt 3 miljoner, C gick längre med ett förslag på drygt 2,5 miljoner. Då är det ändå osäkert om man reserverat tillräckligt för ränteökningarna. I fjol nådde vi målen för god ekonomisk hushållning med ett resultat på drygt 14 miljoner. Vi hade inte gjort det utan regeringens extra krispengar (8 miljoner), sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga och ett par extraordinära saker till.

Det är värt att fundera över när vi för övrigt har så goda förutsättningar. Moderaterna ville att den kommande budgeten skulle återremitteras till beredningen för ett omtag.

För dem som läser siffrorna står det klart att det inte heller finns plats för något badhus inom de närmaste åren. Moderaterna har under beredningen föreslagit att det ska reserveras iaf några miljoner för satsningen. En ”politisk handpenning” som hade kunnat bidra till lägre räntekostnader och vars utrymme kunde användas för driften när bygget stått klart.

Det finns inga smärtfria snabblösningar som frigör tiotals miljoner för Vännäs. Däremot måste vi göra som flera framgångsrika kommuner gör. Granska varje utgiftspost och satsning och fundera över om det är absolut nödvändigt att kommunen satsar medborgarnas pengar just här.

Det är som hemma. Vill man sova lugnt, göra förbättringar och ibland kunna göra något roligt måste man ha hålla igen på vardagens slentrianutgifter och då och då vara extra återhållsam.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.