Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Intressant om Ikea

Det blir förstås inte lika givet att ta en fika, lunch eller middag i Sundsvall när man är på väg buss- eller billedes från Stockholm, men visst vore det mycket bra med Ikea i Umeåregionen. Miljömässigt blir det rimligtvis bättre med färre bilmil också.

Var Ikea än skulle etablera sig vore det en ekonomisk och arbetsmarknadsmässig fördel för hela Umeåregionen och Västerbotten. Vännäsbyalternativet är onekligen mycket intressant med pendeltågsstation nära ingången och möjlighet till en mindre godsterminal för miljövänliga transporter. Här blir det en del jobb på kort och lång sikt för tjänstemän och politiker.

Andrapriset för Vännäs del vore Klockarbäcken, men tredjepriset i form av Entré Syd eller Ersboda är inte heller att förakta.

Etableringen är i huvudsak inget politiskt beslut. Företaget bestämmer förstås om och var man vill bygga. Sen kopplas politiken in.

Blir spännande att se hur det går. Även om jag personligen mest bara brukar handla värmeljus till stugan i Agnäs på Ikea. 🙂

 

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Ulf Eriksson

    Hej Jan
    Du har rätt i att IKEA bestämmer om och var man vill bygga. Men fram till att företaget tar sitt beslut kan både politikerna och tjänstemännen i Vännäs kommun påverka företaget så att det vid beslutstillfället blir positivt för Vännäs.
    //Ulf

  2. Christer Bäckman

    Ikea:s etablering i Vännäs eller Nordmaling? En kompromisslösning bör väl då bli Gräsmyr, som vi samtidigt gör till en ”skattefri zon”. Detta skulle gagna både Vännäs, Nordmaling -ja hela Västerbotten och Norrland.
    Ingenting är omöjligt under stjärnorna.
    Hälsar Christer Bäckman, Gräsmyr

  3. Jan Nilsson

    Svar till Ulf Eriksson (2011-07-05 19:29)
    Så är det och det är det jag framhåller med det jag skriver om båda kategoriernas arbete på kort och lång sikt.
    Blir etableringen verklighet är det positivt för Vännäs och Umeåregionen var den än sker, men det är klart att vi ska informera om de goda möjligheterna i Tegionens mitt. Inte minst möjligheterna att komma i princip ända till dörren med pendeltåg är rätt unikt i Norrland. Förhoppningsvis blir tåget så flexibelt i en framtid att företag som IKEA kan använda det transportsättet för gods när det finns spår.
    När det gäller bilen så kan man tänka på att Kungens kurva ligger knappt två mil från Centralstationen i Stockholm, men den sträckan tar ibland dubbelt så lång tid att åka som Umeå-Vännäsby.
    Jobba på Ulf! 🙂

  4. Jan Nilsson

    Svar till Christer Bäckman (2011-07-06 00:05)
    Du får snacka med Anders Borg om det där med skattefri zon. Jag tror det kan bli lite knepigt…*s*…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.