Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inga ursäkter


Det finns inga som helst ursäkter för upplopp liknande dem i Tottenham och Birmingham. Inga vinnare finns det heller. I slutänden drabbas dessutom de svagaste grupperna hårdast.

Det är hjärtlöst, tanklöst och ont att odla kaos.

Etiketter: , , ,

11 kommentarer

 1. RWR

  För en del ter sig kaos som ett bra steg till målet! Upplever man sig satt på ”sidan om” finns egentligen ingen anledning att verka för lugn i det korta perspektivet i alla fall.

  Det finns en vilja att inkludera, frågan är hur långt når vi egentligen?

 2. Jan Nilsson

  Svar till RWR (2011-08-09 00:22)
  Här finns nog inte så mycket ”vägen-till-målet”-tankar. Mer spänning, förstörelselusta och ögonblicklig behovstillfredställelsxe, det är min gissning. Blir det mycket stora skillnader i samhället ökar säkert risken för sånt här, men skillnader i sig är ingen ursäkt. Många av dem som drabbats till liv eller egendom är dessutom själva fattiga.

 3. Job

  Den samhällsutveckling vi ser kommer ge fler liknande händelser. När segregationen tillåts, otryggheten härjar och arbetslösheten bland unga inte bekämpas så är det en naturlig men farlig reaktion.

  När politiken står svarslös (odlar kaos) inför de samhälleliga utmaningarna så föder man åter fram ett klassindelat samhälle.

 4. Conny Forsström

  Ett samhälle med avgrundsdjupa klyftor och en låg social rörlighet i kombination med en oerhörd utslagning..lägg samman dessa faktorer och man får en frustrerad befolkning. Nej, det finns ingen ursäkt men det finns en FÖRKLARING! Vill högern se den förklaringen eller måhända det blir alltför jobbiga frågor för högerpolitiker att ställa sig om man accepterar ovanstående? Det skulle betyda att man måste omvärdera den råa kapitalismen och det vill man och kommer aldrig att göra.

 5. Job

  Vägen framåt stavas progressiv politik för solidaritet, rättvisa och alla människors lika rätt och värde.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Conny Forsström (2011-08-12 20:30)
  Tack för att du skriver att det inte finns någon ursäkt. Läs gärna det jag skriver i första kommentaren.
  Jag vill definitivt inte ha de tre saker du börjar med att räkna upp. Det är en av anledningarna till att jag arbetar i skolan och vill se många unga ta vara på vår fria utbildnings väldiga möjligheter. Det finns få saker som gläder och rör mig lika mycket som när unga som kanske fötts lite på skuggsidan eller klantat till det för sig vänder på steken, tar vara på resurserna och ”gör en resa”.
  Det finns en rå kapitalism som inte respekterar eller styrs eller styrs av några lagar och som jag inte vill ha för allt smör i Småland. Och jag är högerman.

 7. RWR

  Jan: Jag håller med dig i ditt inlägg.

  Tror dock att det finns en känsla av utanförskap i detta. Vi pratar ofta om vänster och höger och vi har våra ideologier men finner alla sin plats?

  Vilken koppling finns i dag mellan arbete och ens rättigheter? Vi ser tydligt ett samhälle som kommer längre och längre från kopplingen till naturen. Var finns kopplingen till skapandet av värde? Kan man inte i dag utan att bidra också kräva samma standard?

  Det vi ser i England i dag handlar inte om solidaritet eller rättvisa det handlar om att jag vare sig jag bidrar eller ej har rätt till samma prylar som du!

  Det intressanta är att man söker sig till ”andras” stadsdelar när man begår dessa brott!

 8. Conny Forsström

  RWR, om vi ska ha kapitalism som samhällsmodell, en modell som slår ut människor, så måste vi också ha ett skyddsnät så att de som slås ut kan komma tillbaka. Eller ska enbart den som ”bidrar” ha mat? Vad händer då med den som är sjuk eller arbetslös?

 9. RWR

  Conny, vet inte vad du lägger i ordet kapitalism men vi har ett samhälle där vi valt att ha ett generöst skyddsnät i de fall vi tillfälligt behöver det. De som betalar är de som bidrar och det gör vi alla på bästa sätt, heller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.