Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Grattis tåget och människorna!

Det är väldigt glädjande att tåget Umeå – Lycksele kommer igång. Att det inte blir något stopp i Vännäs eller Vännäsby på något år är en besvikelse, men framöver kommer också pendeltåget mellan Umeå och Vännäs. Liksom perrongen i Vännäsby.

Att det blir ett och annat inkörningsproblem med både nya och nygamla tåg får man räkna med, även om det inte blir av samma omfattning som med vissa detaljer på Botniabanan. Man hoppas också att nedläggningen av busslinjer inte drabbar byarna emellan pendlingsorterna alltför hårt.

Sammantaget är det väldigt viktigt att det finns energieffektiva persontransporter som fungerar, inte minst i en tid när det finns två tydliga flyttbeteenden. Inte bara in till centralorterna, utan också ut därifrån. Den stora strömmen går fortfarande en väg, men det är intressant att se hur det i ”Umeåregionsorter” som Vännäs och Bjurholm är svårt att få tag i boende, både hus och lägenheter. Vissa orter och områden i inlandet märker också av detta.

Sen är det många som inte förstår vad kommunikationerna i länet betyder för arbetsmarknaden i Umeå. 5-600 umeåbor åker dagligen till Vännäs för att arbeta och skolan i Bjurholm har stor andel inpendlande lärare. Några har pendlat dit i 30-talet år.

Jag hoppas att tåget mellan Storuman, Lycksele, Hällnäs, Vindeln och Umeå ska fungera bra och bidra till att öka inlandets möjligeter och attraktivitet. Totalekonomin för våra järnvägssatsningar kan se väldigt annorlunda ut när bensin och diesel når prisnivåer vi inte tänkt än.

Grattis med dagen, inlandet och Lycksele m.fl!

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.