Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bökiga, stökiga barn


Läste just det nedanstående om en elev som läraren tyckte föräldrarna skulle ta ut ur skolan pga hans dumhet. Det skedde också och han undervisades av sin mamma i hemmet.

”Thomas Edison dagdrömde mycket som skolpojke och han satt sällan stilla i skolbänken. Hans lärare sade att han var för oregerlig och dum för att lära sig något överhuvudtaget. Det är idag svårt att föreställa sig att de syftade på den man vars forskning senare resulterade i hundratals uppfinningar, bl.a. glödlampan och bandspelaren.”

Några av morgondagens uppfinnare och entreprenörer finns kanske även idag i delar av skolan där vi inte väntar oss att finna dem.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Kicki & Christoffer Hedlund

  Ja, precis så är det! Vi har fått många bevis på det genom åren. Handikappdefinionen är intressant. Ingen elev ÄR handikappad. Det är människorna runt en elev som skapar handikappande miljöer , dvs är läraren ofta orsaken till att en elev blir handikappad.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Kicki & Christoffer Hedlund (2011-09-15 08:22)
  För min del är jag övertygad om att funktionshinder verkligen finns, men även en person med betydande neuropsykiatriska funktionshinder kan ha väldiga resurser. Det är då en enorm och betydelsefull utmaning att få bidra till att lotsa den eleven rätt. Jag tror att det är sällan som en lärare skulle ”orsaka” handikapp, men visst kan ett bristande bemötande eller oflexibel undervisning förvärra olika svårigheter. Både för den som får för lite stimulans eller blir tidigt ”avhakad” och efterlämnad eller inte får den hjälp man behöver. T.ex. av kompensatoriska hjälpmedel
  Att vara lärare är ett av det betydelsefullaste och svåraste yrken man kan ha. Jag tror inte det har blivit lättare. Det är få yrkeskategorier man ibland kan behandla så illa och grymt och komma undan med det.
  Mötte ikväll en ung människa som är på väg in i uppgiften. Jag blir glad varje gång jag möter någon lärarstudent som jag tror valt alldeles rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.