Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Putin, gasen och Sverige

De tidigare KGB-officeren Vladimir Putin föreslås nu som presidentkandidat av sin efterträdare på posten. Omvärlden är nog inte överdrivet förvånad.

Putin tycks ha god kontroll på mycket, bl.a. rysk media, rysk politik och demokrati och inte minst energijätten Gazprom. Energidominanten som nu även Sverige håller på att bli beroende av. Nyheterna om att detta håller på att ske passerade nästan obemärkt i höst. Kanske är det för obehagligt för att uppmärksamma. Kanske ser de kortsiktiga ekonomiska konsekvenserna för bra ut för att vi ska tänka strategiskt klart i saken.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har varnat för det farorna med ett framväxande svenskt gasberoende i åratal, men av det märks tyvärr inte mycket.

Sedan 1985 har Danmark levererat mycket gas till västsverige. Vi har nästan dubblad gasanvändning sedan 2008 och gasen används inte bara till uppvärmning. Vår västsvenska industri använder gas i produktionen i allt större utsträckning. Danskarnas gas sinar och planeringen för Skanled, en gasledning från Norge, avbröts 2009. Naturgasen kommer alltså för överskådlig framtid via en enda ledning och beräknas bli till minst 20-40 % rysk. Många tror det blir mer och det låter ju troligt då vi enligt Energigas Sveriges VD redan har ca 20 % rysk gas i svenska ledningar.

Visst kan vi använda rysk gas liksom vi till ca 25 % kör med rysk olja i våra bilar. Problemen uppkommer när vitala delar av samhälle och ekonomi blir beroende, särskilt om leveransen kommer via en enda ledning. Den lösningen har inte varit något bra framgångsrecept när det gäller politiskt oberoende och självständighet. Det var bara ett par år sedan Putin senast stödde, eller kommenderade fram, en strypning av gasleveranser som indirekt hotade västeuropa. I januari månad 2009 närmare bestämt. Enligt FOI står det också i ryska energidokument att energin ska användas som politiskt påtryckningsmedel vid behov.

Jag vet inte mycket om Skanled och varför gasledningen från Norge inte blev av. Men jag kan känna en oro för att vi inte riktigt har koll på utvecklingen.

 

SvD, SvD2

Etiketter: , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. A.N.

  Jan Nilsson talar inte riktigt sanning…Putin ströp gasen till Ukraina för att dessa inte betalar sina räkningar….Detta förfarande är vanligt även i Sverige om någon inte betalar sina räkningar.
  Ingen tvingar Sverige att köpa något från Ryssland…take it or leave it ..kan man säga.
  Det är ju dessutom ryska folket som väljer president, inte svenska media.
  Putin blir en bra, stark president som inte säljer ut Ryssland som Jeltsin gjorde…det är tryggt för ryssarna att veta. Dessutom så har Putin höjt ryska folkets levnadsstandard…just sådant är politiker till för

 2. Jan Nilsson

  Svar till A.N. (2011-09-24 16:10)
  Hade varit smidigt att kunna dela den synen på Putin.
  Vad gäller sanning eller inte så skrev jag så här: ”Det var bara ett par år sedan Putin senast stödde, eller kommenderade fram, en strypning av gasleveranser som indirekt hotade västeuropa.”
  I ordet ”indirekt” finns konflikten med Ukraina.
  Jag tror heller inte att FOI far med osanning när man säger att det finns direktiv om att den ryska energiindustrin kan och ska använda energivapnet politiskt om KREML anser det nödvändigt. Det gäller att se till att man inte blir beroende av sådana leverantörer.

 3. Jan Nilsson

  Svar till A.N. (2011-09-24 16:10)
  Hade varit smidigt att kunna dela den synen på Putin.
  Vad gäller sanning eller inte så skrev jag så här: ”Det var bara ett par år sedan Putin senast stödde, eller kommenderade fram, en strypning av gasleveranser som indirekt hotade västeuropa.”
  I ordet ”indirekt” finns konflikten med Ukraina.
  Jag tror heller inte att FOI far med osanning när man säger att det finns direktiv om att den ryska energiindustrin kan och ska använda energivapnet politiskt om KREML anser det nödvändigt. Det gäller att se till att man inte blir beroende av sådana leverantörer.

 4. A.N.

  ”Jag tror heller inte att FOI far med osanning när man säger att det finns direktiv om att den ryska energiindustrin kan och ska använda energivapnet politiskt om KREML anser det nödvändigt. Det gäller att se till att man inte blir beroende av sådana leverantörer.”
  Som sagt, ingen tvingar Sverige att köpa tex. rysk gas…
  Tyskarna verkar inte vara speciellt rädda för att bli beroende av ryssarna…gasledningen är i det närmsta klar och då kan inte Ukraina, Polen och andra antiryska stater hindra att gasen når västeuropa störningsfritt.
  Inte heller Kina, Sydkorea m.fl. verkar vara rädda för att bli beroende av ryssarna, Sydkorea köper massor med gas från Ryssland och en jätteledning är klar till Kina, både gas och olja.

 5. Jan Nilsson

  Svar till A.N. (2011-09-24 17:00)
  Tyskarnas energistrategi begriper jag mig inte alls på. Lägga ner fungerande kärnkraft medan man gör sig farligt beroende av Putin & Co. Det är ett rent mysterium. Det drabbar oss också, helt säkert vad gäller energipriset och även om Tyskland och andra länder råkar ut för politiska påtryckningar.
  Som jag skriver har jag inget emot att köpa rysk gas och olja, men beroendet ska vi verkligen akta oss för.
  Genom att hantera misshagliga motståndare inom media, politik och näringsliv som man gjort och genom att låta Putin i rollen som president och senare premiärminister bli mångmiljardär i dollar kan inte KREML räkna med så stort förtroende.
  Vad gäller Kina och Sydkorea så är jag fullkomligt övertygad om att de kommer att undvika att hamna i ett beroende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.