Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

K- och KF-dag

Idag måndag är det elevfritt på Castorskolan, det är K-dag. Efter lunch blir det för min del kommunfullmäktige som hålls i Västra Spöland den här gången. 

Helgen har varit en innehelg, trots det fina vädret. Har behövt kurera mig för att få bukt med en elak hosta.

Kommunfullmäktige innehåller få kontroversiella ärenden, ett enda ett tittar fram. Det gäller hanteringen av demensboendet Orion i Vännäsby som majoriteten vill lägga ner.

Annars finnns det ute ett ärende på remiss till partierna som handlar mer om politikens förutsättningar än det först ser ut. Det handlar om en ganska drastisk nedskärning av sammanträdena i ksau, ks och kf.

Det är väl riktigt att alla ska spara när det behövs. Förslaget sägs också kunna innebära att tjänstemännen kan bereda ärendena bättre.Ett problem är att det friaste och mest prestigelösa samtalet, det i ksau, bara kommer att äga rum en gång i månaden. Den politiska beredningen kommer att förlora på om ksau blir mer enligt det uppskruvade löpande bandets princip.

Om det blev mer debatt i kf vore det förstås en vinst, men alla sammanträden minskar i antal. Detta samtidigt som det förutom våra egna ärenden strömmar in mycket av olika slag från stat, landsting, Region Västerbotten, Umeåregionen med flera. Det verkar inte bli färre ärenden, det verkar inte bli några synbara förenklingar.

Speciellt vi mindre kommuner är för framtiden helt beroende av att det blir mer samverkan, men helst då sådan som sparar tid och pengar. Inte sorten som kräver mer engagemang. Vi är helt enkelt för få personer och skattebetalare för det.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Lisbet Olofsson (2011-09-26 09:38)
    Beroende på hur gamla barnen är kanske.
    Med allt som hopas över skolans personal så behöver man de här dagarna då man tillsammans får ta sig an olika saker. Det blev en bra början på dagen, resten var tydligen också bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.