Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Toppresultat i Bjurholm

Några av er har läst i tidningarna om Lärarförbundets ranking av kommuner – "Sveriges Bästa Skolkommun". Där finns några siffror som gör mig riktigt glad.

Bjurholm är femma i konungariket Sverige vad gäller meritvärdet enligt SALSA. Det betyder att om man räknar utifrån föräldrarnas bildningsnivå och andelen utlandsfödda m.fl. kriterier så har Castorskolan i Bjurholm det femte högsta betygsvärdet i landet. När det gäller andelen godkända elever ligger vi på delad förstaplats både vad gäller faktiska tal och enligt SALSA. Bjurholm ligger tvåa i Sverige vad gäller lärartäthet, vilket i regel påverkar resultatet.

Jag kan inte riktigt förstå vissa andra placeringar, t.ex. när det gäller "Friska lärare" och "Utbildade lärare", där undrar jag verkligen om man fått rätt underlag. Vi har både goda hälsotal och för en liten kommun på gränsen till inlandet en ovanligt gynnsam situation vad gäller behöriga lärare. Jag har också svårt att ta till mig den låga placeringen vad gäller "Andel barn i förskolan", där låg vi nästan lägst i riket. Hur den siffran ska vägas in i hur bra skolkommun man är kan också diskuteras.

De här sista sakerna bidrog nog starkt till att kommunen totalt inte kom högre än plats 170, vilket ändå är bra med tanke på antalet arbetande och skattekraften. De extremt goda meritvärdena känns ändå väldigt viktiga och jag vill tacka alla medarbetare, föräldrar (och företrädare) som bidragit till att eleverna gjort ett så bra jobb.

Inte minst ni föräldrar har en oerhörd betydelse. Kan ni stödja och uppmuntra era barn och förmedla en positiv hållning till skola och utbildning och hjälpa dem att ta vara på den möjlighet som skolan är, då har ni gett dem en enorm gåva och framtidsmöjlighet.

I våras var jag en dryg vecka på en skola i ett fattigt område utanför Mombasa där det var riktigt uselt med resurser på alla plan. Däremot var det fantastiskt att se elevernas glöd och hur de tog vara på möjligheten att få en utbildning. De två sista klasserna, sjuan och åttan, gick t.o.m. mangrannt till skolan på lördagarna, fast man inte måste. Liksom de brinnande lärarna. Resultaten var bedövande bra. I jämförbara ämnen och årskurser faktiskt bättre än jag upplevt i någon svensk skola. Trots att man fick dela på böckerna.

Min hemkommun Vännäs, där jag också har ett ansvar i barn- och utildningsnämnden, ligger på plats 69 i LF:s ranking. Ett betydligt bättre genomsnittligt resultat, men mer jämna placeringar.

Lycka till, båda mina favoritkommuner och alla elever!

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.