Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En enda i Norrland

För närvarande har största delen av Sverige två polishelikoptrar. En i Östersund och en i Boden ska inom sina uppgiftsområden täcka Norrlands behov. 60 % av landets yta. Sverige som helhet är dessutom ganska fattigt på helikopterresurser i ett internationellt perspektiv.

Nu tänker Rikspolisstyrelsen flytta Östersundshelikoptern till Malmö. Säkert finns det mycket för den att göra där, men att lämna hela Norrland till helikoptern i Boden känns inte så välavvägt. Det är tänkt att Sjöfartsverket framöver ska sköta "choppandet" från den norrländska kusten till stora delar av fjällkedjan, som faktiskt är större än Alperna. Men, flyger Sjöfartsverket får maskinen inte användas av polisen.

Norrlandsförbundet protesterar och man hoppas det blir reaktioner på fler håll. Norrland är stort med väldiga ytor utan vägar. Inte minst turistområden som Årefjällen m.fl. ställen.

I Göteborg finns två polishelikoptrar, till Malmö har man 27 vägmil. Behövs insatsen i Åre och den enda norrlsndshelikoptern finns i Kiruna blir det ca 90 vägmil. Från Göteborg till Åre är det nästan lika långt. Det är något i polisens ekvation som inte stämmer, även om det är mer att göra där det finns mer bus.

Jag tycker politik och norrlandsmedia ska ryta högre om detta. Kanske Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap också.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.