Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Fördubblad järnvägstrafik

Jag trodde inte att järnvägen ökat persontrafiken så mycket som den gjort. Det handlar tydligen om nästan en fördubbling av antalet personkilometrar på 40 år. Godset har också ökat, men inte lika mycket.

Under ett antal decennier har underhållet av järnvägsnätet minskat. Stämmer siffrorna så ligger vi inte  bra till internationellt och reellt sett. Sedan några år ökar underhållet, men det måste skruvas upp ytterligare.

För något tiotal sedan hörde jag en politikervän i ett annat parti än mitt tala om att persontrafiken på järnvägen skulle försvinna, utom på vissa sträckor där det var tidsmässigt konkurrenskraftigt med flyget. Jag tror tvärtom att tåget kan öka sin andel högst avsevärt allteftersom oljan blir dyrare och mer svårfångad.

Det behövs fungerande tågförbindelser även längs hela Norrlandskusten och järnvägsnätet behöver underhållas för att matcha det ökande slitaget. Alliansens ökning av underhållet är bra, men måste skruvas upp ytterligare framöver.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Det är mer godståg som behövs. Har vänner uppe i gruvorna i Kiruna som klagar på att det går inte att skicka sin last så ofta och att det ibland försvinner på ”vägen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.