Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Att odla nidbilden


Efter en lång dag och en sen middag på egen hand har jag intagit mjuksoffläget med mobilen som bloggverktyg. Tämligen trött ser jag fram emot att frun ska komma hem och fylla huset med liv. Har under tiden hunnit läsa några ”slowfood”-artiklar av typen som sällan blir lästa under arbetsveckan.

I en av veckans VK-ledare skriver Ola Nordebo några kloka ord om att ”odla nidbilden” av motståndare.

Att göra det är inte ovanligt och inte heller alldeles ofarligt. Det kan i extrema fall bli våldsamma galenskaper som drabbar den man förfalskar bilden av, det visar historien. I vardagssammanhangen blir resultatet kanske ”bara” en defensiv och icke-kreativ miljö där det sällan blir medlut och medvind och många positiva drivkrafter förtvinar och uteblir.

Odlar man snedvridna karikatyrer finns också alltid risken att man själv tappar förtroende och legitimitet. Det kan bli så att den man hett eller vanemässigt vill svärta ner vinner sympatierna när folk reflekterar och jämför vad man hör och ser.

Jag har sett skit kastas åt olika håll och har kastat själv. Resultatet har på sikt aldrig varit värt mödan och den kvardröjande lukten från fingrarna.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Monica

  Det är sällan, för att inte säga aldrig som du kastar skit här på din blogg och det hedrar dig. Visst, du kommenterar göranden och låtanden från motståndarsidan men, som jag tycker på ett väldigt snyggt sätt, din penna är vass. Stå på dig. Det som föregått på grann-bloggen är inget att ta efter och det är du för klok för att göra. Låt dem hållas. De är nog lätt modstulna efter HJ:s första 8-9 månader och börjar känna paniken. Alliansen ska vinna valet 2014 utan ”fulspel”.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-12-16 22:35)
  Så kan det vara ibland, men nu odlas det en del.
  I det här fallet tror jag att du skulle pröva länkarna i indicie- eller insinuationskedjan lika noggrant som du brukar.
  M har som policy att inte emot pengar från juridiska personer, intresseorganisationer eller företag, och har externa och auktoriserade revisorer som kollar det som kommer in. Är gåvorna över 20 000 så ska de offentliggöras. Jag räknar absolut med att detta sköts och skulle bli mycket besviken om det kommer fram verifierade uppgifter att så inte är fallet. Med de mediaresurser som nu satsas på detta så skulle det vara omöjligt att hålla otillbörliga ”påverkansgåvor” hemliga. Lösa uppgifter och overifierade uppgifter från sådana som per definition betecknar Moderater som onda undviker jag att hantera.
  Nu har (M) centralt gått ut med ett förslag att absolut alla bidrag offentliggörs och alla bidrag från juridiska personer stoppas i alla partier. Det kommer förresten också ett lagförslag om stopp för ”tokräntorna” som riskkapitalbolagen använt för att undkomma svensk skatt. Caremas ägare har försökt blidka regeringen genom att stoppa det gamla – lagliga men olämpliga – skatteupplägget i vårdsektorn, men förslaget kommer ändå, för alla företag.
  I Stockholm är kring hälften av befolkningen moderater. Bland företagsledarna kan det vara större andel. Jag gissar att många bolag som Stockholms kommun anlitat under både (S)- och (M)-styrda år ofta haft moderater i ledningen. Borde vara minst varannan gång. I fallet med firman som skötte informationen kring Carema i Stockholm var det Moderaternas ordförande i kommunen som var chef. Om någon annan drar långtgående ch tvärsäkra slutsatser av sådant skulle jag vara försiktig med att ”importera” dem. Moderater, socialdemokrater, folkpartister och vänsterpartister är verksamma i olika organisationer och företag och går ibland från politik till privata eller offentligägda bolag och tillbaka igen. Så måste det kunna vara utan att man ser spöken för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.