Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Genierna och samarbetet

Visst ligger nästan alltid ett bra lagarbete bakom framgångar. Så är det på de allra flesta områden. Backofficeprofiler och frontare, pelare, slitvargar, idésprutor, optimister och de truligt skeptiska. Oftast är det en intressant blandning av människor bakom lyckade projekt.

Så var det säkert med den här mannens aktiva arbete också. Samtidigt tror jag att han är ett geni som både företagen han jobbat på och Sverige haft stor nytta av. Vi ska odla både samarbetet och snillena vars tjurskalliga lust att gå nya vägar stundom är ganska prövosam för omgivningen. I skolan och i samhället för övrigt.

På tal om snillen såg jag förresten i DN idag att en som fått utmärkelsen Europas bäste finansminister hoppade av gymnasiet pga bristande intresse och då hade jobbat sig ner till en etta i matte. I just detta var han inget efterföljansvärt exempel, men det kan påminna oss om att begåvning, förmågor och genialitet inte låter se sig eller mätas alla stunder.

Etiketter: , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Koldioxidutsläppen ökar kraftigt. Ungdomsarbetslösheten är extrem. Resultaten i skolan sjunker. Järnvägsnätet krackelerar. Klyftorna i samhället ökar. Äldreomsorgen läcker miljarder och orsakar onödigt lidande.
  Det finns inget genialt i att balansera en budget. Det kan vilken kamrer som helst. Det geniala i detta fall är kanske propagandaapparatens arbete, men den ger inga framtidsutsikter att glädjas åt.

 2. RWR

  Skulle tro att just möjligheten att vara och tänka ”annorlunda” inom ramen för vårt samhälle är vår räddning!

  Det är som du säger en mångfald som är det vinnande i de flesta projekt. Vi har under allt för lång tid stöpts i den (S)tatliga gjutformen och berövats vår småskaliga innovativa förmåga. Syftat var nog inte ens gott utan kan på snällaste vis möjligen betecknas som styvmoderligt …

  I detta finns det också en del att begrunda för en framtida öppen och mångfaldig Allians för Sverige!

 3. Jan Nilsson

  Svar till Krister Andersson (2011-12-20 00:41)
  Det ligger en del i allvarligheterna du räknar upp. En del delar vi med alla, vissa saker är mångfalt värre i flera näraliggande länder. Oavsett regering.
  Att stimulera helheten genom att både vaka över utgifterna och ge de breda lagren, låg- och mellaninkomsttagarna, mer pengar kvar – det har betytt mycket för Sverige.
  Jag vet att en del tycker att man inte alls behöver ha balans i ekonomin. Där den tanken får råda drabbas snart de svagaste riktigt hårt. Där rasar verkligen framtidsmöjligheterna.
  Anders Borg är en människa som vi andra, ingen gud, men att du närmast förlöjligar strävan efter balans i ekonomin ekonomin och avfärdar honom som ”vilken kamrer som helst” kan göra mig lite orolig med tanke på ditt politiska inflytande.

 4. Nej, nej, nej, nej, nej ...

  Här tänker man annorlunda rwr;

  (AB ikväll)
  ”Carema Care uppmanar anställda att tävla om att spara in på äldres mat och hygienartiklar.Kommunal och Vårdförbundet fruktar att alla larmrapporter minskar intresset för att jobba inom vården.

  Det är på äldreboendet Kastanjen i Järfälla de anställda får tävla om att minska kostnader. Carema har också ett eget spel för personalen, med ”inställningskort” som ”Den bästa förbättringsidén är den där jag kan spara timmar och minuter”, skriver Dagens Nyheter.

  – Vad Carema gör är att låta girigheten ta steget över gränsen. De flyttar fokus från brukare och medarbetare till bara pengar, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.”

  Vill vi bli behandlade så på äldreboendet?

  SOS

 5. Jan Nilsson

  Svar till RWR (2011-12-20 21:08)
  Hur var det han sa, C Eastwood? ”It takes all kind of people to make the world go around”. Bildligt sant i alla fall, själva snurrandet sköts nog på annat håll.
  Möjligheten att tänka och vara annorlunda inom samhällets ramar är viktig. Skulle man t.ex. ta bort alla med autistiska drag, med adhd eller asperger från vetenskapens och entreprenörernas kreativa och bidragande värld – då vore många uppfinningar ogjorda, många jobb otillkomna och mycket skattepengar oinbetalade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.