Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förhoppning till (V)-ledaren


Det är en ovanligt sympatisk ledare som Vänsterpartiet inte utan viss vånda vågat välja.

Även jag har en viss förväntan på honom. Trots att t.ex. Ekots lördagsintervju idag visar att partiet fortfarande lever i en ekonomisk utopi där svensk välfärd skulle överleva både lagförbud för företag med hundratusentals anställda och sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Till det positiva hör att Jonas ställt i utsikt att det ska bli mindre gnäll och klankande och mer av vad partiet vill göra. Även om jag sällan kommer att hålla med i sakfrågor innebär det förstås en god insats för den politiska miljön om det blir så.

Det finns ett område där jag särskilt hoppas att Jonas Sjöstedts inträde på de centralare arenorna kan trigga en förbättring. Sveriges lands- och glesbygd i allmänhet och Norrlands i synnerhet brukar inte möta så stort intresse förutom nio månader vart fjärde år. Här hoppas jag att den nye partiledaren kan medverka till en förbättringsprocess.

Det skulle kunna vara bara marknadsföring, men jag tror inte att hans geografiska ”helhetsintresse” stannar vid det. Sverige har under årtionden legat hästlängder efter exempelvis Norge vad gäller att underlätta för de minsta kommunerna och för dem som håller ihop samhällsväven i glesare bygder. Jag hoppas att samtliga partiers, och i förlängningen myndigheternas, syn på naturresursområdena kan fördjupas och förbättras och att områdenas villkor ska hamna på dagordningen betydligt oftare.

Utan att blunda för storstadsområdenas problem tror jag det är viktigt för hela Sverige.