Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Dags att sälja huset

Fick nyss lite tankar via VK:s sida med husaffärer.

Utvecklingen på landsbygden och i många byrika kommuner hämmas av att många hus som blir tomma inte säljs. Arvingar, dödsbon eller utflyttade låter ofta bli att sälja huset man sällan nyttjar. Det kan vara känslomässiga skäl eller att man får för lite för det. Man tänker kanske ha det som sommarstuga, man själv eller efterkommande vill ha möjligheten att flytta tillbaka. Ibland kan det bli som tänkt, men ofta är det enda som sker att huser förfaller.

Marknadsläget och prisutvecklingen gör att det inte heller är idé att bygga nytt, om man nu har sådana möjligheter. Bankerna beviljar dessutom sällan lån i annat än mycket stadsnära byar. Effekten blir att alltfler byar krymper ihop och de som skulle vilja bli bybor får leta någon annanstans. Kommuner går miste om skatteintänkter och arbetskraft.

Det är förstås en helt personlig fråga om man vill sälja, det kan finnas tusen goda rationella och känslomässiga skäl att behålla ett gammalt hus. Men tänk vilken betydelse det skulle ha för många kommuner om t.ex. vart femte hus som "mest bara står" kom ut tll försäljning och en eller några barnfamiljer kom ut till var och varannan by. Bylivet passar inte alla, men många som vill uppleva det förhindras.

Fundera, kanske är det vettigt att hyra en stuga om det är få dagar du brukar spendera i hemtrakten. Istället får du se mammas och pappas hus fyllas av liv och rörelse och bidra till att bygden lever vidare.

Och du slipper underhållet och vattenskadorna!

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Fler borde även kunna hyra/hyra ut hus i byarna, om det nu är så svårt att göra sej av med dem helt. Själva hyrde vi vårt hus två år innan vi köpte det (i stan visserligen) och det var inte dumt alls. Vi visste sedan – tror vi – vad vi köpte och säljaren fick lite inkomster av huset som annars ”bara stod” i väntan på bättre tider. Fast det är klart: att ge service som ”hyresvärd” kan kanske vara knepigt i längden.

    F.ö. slapp Reinfeldt svara på min pinsamma fråga i P1:s utfrågning: ”Kan en som föder sitt barn någonsin vara barnets FAR?” (Har någon svensk statsminister före Reinfeldt någonsin fått en så dum fråga?). Jag ringde in frågan 12.00 men blev naturligt nog aldrig uppringd – kanske 20 av 2000 kom fram till Fredrik. I alla fall: att vi har en statsminister och en utbildningsminister som tvekar om svaret på frågan jag tänkte ställa – eller t.o.m. svarar JA med eftertryck! – gör att jag nog rekommenderar både dem och hela riksdagen att vila upp sej på landsbygden ett tag. För de måste ju vara utbrända eller nåt? Själv far jag till Mellansel på kantorshelg på fredag).

  2. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Holmberg (2012-01-26 00:40)
    Jag kan rekommendera det där med att hyra innan man köper huset, det Har vi provat och det har sina finurligheter. Och visst borde det kunna lindra separationsångesten för många ägare av hus man inte bor i. Men det är inte lätt att ”få tillbaka” ett uthyrt hus, besittningsrätt måste väl gälla i normalfallet.
    Jag håller med dig om det du säger. Den som föder ett barn är dess mor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.