Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Spännande att se


På måndag kväll kl 1900 är det ett öppet möte om livsmiljö och bostäder på Medborgarhuset i Vännäs.

Det ska bli spännande att se Arkitekthögskolans förslag på hur Vännäs kan utvecklas framöver. Det är kanske som när biltillverkare planterar utmanande förslag och idéer i en conceptbil. Blir det bra kommer det ut något liknande på verklighetens marknad och blir det sämre blir slutstationen företagsmuseet. Men även mindre realistiska stilstudier kan ge inspiration.

Är några av idéerna, eller rentav helheten, tilltalande blir det spännande att se hur både konjunkturutvecklingen och det relativt snabba pendeltåget kan påverka marknadens intresse av Vännäs, när trafiken börjar vara ännu mer tillförlitlig alltså. När den politiska majoriteten inte vill frigöra kapital genom att sälja kommunägda hus kommer skattebetalarna inte att kunna stå för något större byggande av flerfamiljshus. Vill inte företag bygga kommer inte mycket att bli byggt. Om vi inte ska skuldsätta barn och barnbarn rejält.

Jag tror att alla mindre kommuner, förmodligen även Umeå, kommer att vara beroende av ett långtgående pengabesparande samarbete för sin utveckling framöver. Inveckling och växande administrationer i lager på lager i vårt samhälle i stort kan bli ett hot mot både den grundläggande praktiska välfärden och investeringarna framöver. Om vi inte redan är där.

Men spännande blir det att se förslagen på måndag!

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.