Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ungdomsarbetslösheten

Den här artikeln tar upp flera både intressanta och skrämmande aspekter med ungdomsarbetslösheten i Europa.

Spanien där det är värst har över 50 % arbetslöshet i åldrarna 16-24. Sverige har tillräckligt skrämmande 23 %, allt enligt det skärpta sättet att mäta som infördes här 2007. I dessa siffror räknas även studerande som sökt ett jobb. Enligt artikeln är knappt hälften av de noterat arbetslösa utan sysselsättning. Men allvarligt är det. Det är bl.a. dessa unga som snart förväntas betala pensionerna under en lång tid framöver.

Det är viktigt att få de relativt få (färre födda än i pensionsgenerationerna) ungdomarna på spåret. Ungdomsarbetslösheten är inte bara ett problem för dem själva. Det måste på flera sätt bli intressantare att anställa unga.

Man kan undra var våra arbetslöshetssiffror varit om vi i Sverige inte sänkt arbetsgivaravgiften för den här gruppen. Men jag skulle vilja veta mer om varför Tyskland, Österike och något land till ligger under 10 %.

Klicka på länken längst upp och läs artikeln.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. lf

    Jag håller med dig om ungdomsarbetslösheten.Vi lämnar ungdomen i utanförskap mer och mer.
    Allt fler utförsäkras och måste söka socialhjälp.
    Det är snart en fördubbling av köerna till psykvården.
    Ser du något samband?

  2. Jan Nilsson

    Svar till lf (2012-02-27 16:55)
    Det är viktigt att få in de unga på arbetsmarknaden, för deras och samhällets skull. Många av de som räknas som arbetslösa studerar i och för sig, men det är alldeles för stor andel verkligen arbetslösa.
    I Sverige har vi en synnerligen flack lönetlöneutveckling. Skillnaden på att anställa en 19-åring och en mer beprövad känns för liten för många arbetsgivare. Det förlorar de unga på och många jag känner kan tänka sig en lägre startlön. Det här är inte mitt partis politik, men jag tror det vore en bra att prova möjligheten.
    Alltför många mår tyvärr dåligt i vårt och andra länder, av väldigt olika orsaker. Du får svårt att skylla allt på vår regering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.