Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Pendling


Det måste gå att pendla.

Drygt 400 personer pendlar dagligen ut från Sveriges minsta kommun. 130-140 pendlar in. Bl.a. Jobbar 40-50 Umebor i Bjurholm. Till detta kommer studenter och andra resenärer som reser.

De här måste kunna åka kollektivt. Man Ska kunna ta sig till jobbet och man Ska kunna ta sig hem. Det går inte alltid nu med de nya kombinationerna. Kan man inte få tågen att synka med bussarna så måste det bli bussar som går hela vägen på några avgångar. Hur mycket vi än vill fylla pendeltåget får det inte försvåra kommuners kompetensförsörjning eller folks försörjningsmöjligheter.

Några jag talat med tycker att det fungerar ganska bra, andra inte. En som skulle till Bjurholm från Vännäs härom dagen hittade ingen buss vid tidpunkten då tidtabellen vid Vännäs resecenter och hemsidans tidtabell sa att den skulle gå, 1535. Efter en stund hittade hon en lapp där den ändrade tiden stod.

Misstag kan ske vid snabba förändringar, trots idogt arbete. Nu tog hon bilen istället och blev förvånad hur snabbt man kör till Bjurholm jämfört med att köra till Umeå. Det hade varit bättre om hon blivit förvånad över hur snabbt det går att åka buss dit. Med stockholmsmått är det inte långa pendlingstider. (Särskilt inte om man har ett jobb, en kropp och en arbetsgivare som tillåter jobb på bussen så att en del arbetstid kan räknas av.)

Alla har inte möjlighet att ta bil och tanken är väl att fler som har det ska känna att kollektivt är en bättre idé.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.