Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hatgrupper


Läste just en SvD-artikel av Karin Henriksson om växande hatgrupper i USA. Sorglig och oroande.

Visst kan man se liknande tendenser även i Sverige, även om galenskapen oftast inte är lika färggrann och extrem som på en del andra håll. Fast mångfärgad är den nog. Den kan exempelvis vara både röd och brun och som vi såg av självmordsbombningen i Stockholm även religiöst ”grön”.

När det gäller de bruna tycker jag mig märka att vissa som inte är nazister men läser media som är mer främlingsfientliga och spelar på förenklat ”vi och dom”-tänkande ofta får i sig förvriden information om just nazismen. En del av våra riktigt unga som i början kanske bara är kritiska mot vad man anser vara en större invandring än Sverige klarar riskerar att dras över i något helt annat. Det finns många nätsidor som inbjuder till en sorgligt enkel svart-vit värld med tillhörighet, starka känslor och gemensamma fiender där svammel om judarna och desinformation om världskrigen är ett steg på vägen. En (o)lustig detalj är att just i synen på judarna står de drivande ofta i samma pöl som vissa av de muslimer man per definition hatar.

När det gäller hatgrupper av olika slag har vi alla och inte minst föräldrar anledning att vara uppmärksamma.

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Butt

  Jag håller med till viss del. Det har de senaste åren kommit en uppsjö av hatsidor på internet. Bland dessa kan tex Expo, Aftonbladet, Expressen, regeringens myt-sida nämnas. Samtliga ovanstående sprider lögnaktig propaganda för att svensken inte ska få enligt dem fel åsikter. De hatar främst medelsvensson och hans rätt att forma egna åsikter med korrekt fakta som underlag. De hatar dessutom samhällets brottsoffer eller åldringar genom att sällan rapportera gärningsmannens signalement eller var pensionärernas ihoparbetade skattepengar går till oh i vilken omfattning.

 2. Fredrik

  Vi jobbar mycket intensivt för att skapa en liknande situation i Sverige tycker jag. Den demokratiska processen kvävs av den politiska korrektheten och integrationen är ett misslyckat experiment. Alla som kritiserar integrationen svartmålas och drar sig likt tysta maskar i jorden till alternativa organ som tex. Sverige demokraterna. Att dessutom kväva dessa organ är som att ge extra syre till en jordbrand.

 3. Varg i Veum

  Gör du det inte lite enkelt för dig när du skyller på nazister. Vad du egentligen säger är att dessa som du anser vara nazistgrupper mer eller mindre hjärntvättar, med ”svart och vit” enkel världsbild, dem som dras till dem?

  Varför inte problematisera myten lite? Fast gör man det så kommer man lätt saker på spåren som inte är så positiva för er som kallar er ”medmänskliga”.
  Jag tänker naturligtvis på hur demoniseringen av dem som inte ”är nazister” men har annorlunda åsikter fungerar. Då dras den sk ”högerextremismen” och ”nazismen” (eller varför inte breivik på senare tid?) fram och smetas på dem. Gör det tillräckligt många gånger och fråga dig sen på vilket sätt dagens retorik skiljer sig från kärnan i vilken nazism eller rasism som helst.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Varg i Veum (2012-03-10 12:09)
  Man ska inte lägga nazistnamnet på dem som inte är det. Tyvärr fiskar många som är det, eller har liknande idéer om raser, judar och samhällsproblemen, i sammanhang som riktar sig till dem som är kritiska till invandringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.