Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Rykten


Svårt att säga vad som i alla lägen är värst, osanna negativa rykten eller osanna positiva. Ett riktigt positivt och osant rykte kan ge en riktigt smaskig rekyl som kan åstadkomma en långvarig skadeverkning. Särskilt när jante, avundet och missunnsamheten får ett sådant köttben att tugga på.

Tänk om det gick att sätta FRA på att filtrera och korrigera ryktesströmmar.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Stefan Olofsson

  Först, utan att känna dig överhuvudtaget och endast läst dig några veckor och skummat igenom några av dina inlägg – du ser i mina ögon ut att vara en av de skarpaste debattörerna och mest intellekta som bloggar på vk.se. Roligt och inspirerande, tack.

  Till ditt korta men intressanta inlägg om ”rykten”.
  Enligt min mening, så är den helt avgörande faktorn med avseende på vad som är värst, själva effekten av ett rykte. Det spelar ju ingen roll om ett rykte är positivt eller negativt, om det inte blir någon konsekvens av ryktet. Detta är ju förstås underförstått i dina reflektioner, men bara för att förtydliga.

  Sedan ligger det ju i begreppet och ordets natur att ett negativt osant rykte är ”sämre” än ett positivt osant rykte – något gott har kommit ut av det trots att det inte var sant.

  Sedan hänger det ju på om vad som är det centrala/viktiga: att det är fult att ljuga eller fara med osanning per se, eller effekten och konsekvensen ett osant rykte, positivt eller negativt, de facto får. Kommer det ut något positivt av ett osant rykte, kan man nog ha överseende med upprinnelsens sanningshalt. Det är som att säga att om vi sätter igång ett rykte med intention att skada och förstöra, men den kausala effekten av ryktet blir det motsatta, så är vi nog ändå nöjda och på ett motvilligt sätt halvt om halvt tacksamma för den som drog igång ryktet.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Stefan Olofsson (2012-04-29 18:02)
  Tack för dina vänliga ord, men jag betraktar mig inte som intellektuell. Är en tämligen enkel människa. 😉

  När det positiva ryktet är rekorderligt osant kan rekylen bli besvärande. Var bara så jag menade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.