Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vad ska hända Västerbotten?


Jag förstår inte de västerbottningar som lovprisar det nya utjämningssystemet som nu pressas igenom.

Visst rättas några konstigheter till, som t.ex. de orättvisa utjämningsmodellerna för förskolor i städer och småsamhällen. Några av våra kommuner får några miljoner mer. Men totalt sett?

När landstinget förlorar 320 miljoner är både det länsgemensamma och alla våra kommuner förlorare. Det handlar om enorma summor som måste sparas in. Jag vågar nästan inte tänka på vad det kan innebära och vilka konsekvenser det kan få. Kan Lycksele lasarett bli kvar? Hur kommer kollektivtrafiken att se ut efter detta beslut, hur många bussturer kommer vi att ha? Hur många vårdavdelningar och vårdande händer måste bort? Hur slår detta mot stad och hur slår det mot glesbygd?

Jag förstår inte västerbottningar som tycker detta är bra. Inte alls. Jämför gärna konsekvenserna av att landstingsmajoriteten försökte spara ett par futtiga nettomiljoner i Åsele och Dorotea. Det nya utjämningssystemet innebär att det kanske behöver sparas hundra gånger mer.

Med nya systemet blir det lite varmt i byxorna på kommunerna som får en handfull miljoner till. Sen kommer det att bli kallt, strävt och hemskt obehagligt.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. solveig

    Bra skrivet. Jag tänker också på dessa 320 miljoner ibland. Minns inte om det var i VK förut där det redogjordes att, med tanke på befolkningens storlek och räknat i procent, så ska västerbotten spara väldigt mycket.Jag har samma tro som du men måste erkänna att framtidstron sviktar lite ibland. Men kanske är det den invanda bilden av framtiden som sviktar. Trevlig sommar

  2. Jan Nilsson

    Svar till solveig (2012-06-15 09:32)
    Jag tror få riktigt tar in vilka skillnader Västerbotten kan tvingas genomgå med det nya systemet. Om inte kommunerna som får 4-5-6-7-8 miljoner ska ta över kostnader för dubbla eller tredubbla summan från landstinget.

    Önskar dig också en riktigt bra sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.