Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vännäs nu och sen

Det blev tre olika budgetförslag vid Vännäs KF i måndags. På slutraden står samma summa, men fördelningen blev olika på upploppet. Skillnaderna är små, mindre men de finns.

Moderaterna stod fast vid budgetberedningens framarbetade förslag, medan de andra partierna gick fram med två varianter där man tar ett par miljoner från fastighetsunderhållet.

Vi ser problem med detta, trots att fastighetspengarna skulle behövas både inom vård och skola. Ett är att vi under många, långa år har satsat mycket mindre än nödvändigt på fastighetsunderhållet och nu förstör vi på sina håll våra hus och vårt kapital. En beräkning säger att vi direkt behöver satsa 10 miljoner för att komma tillrätta med de värsta försummelserna som annars kommer att kosta mycket i reinvesteringar. Det är dyrare att byta ut och bygga nytt än att underhålla.

Därför var ett av målen med årets budget att vi skulle börja betala av på ”underhållsskulden”. Först gjordes också det, omkring 3 miljoner skulle satsas på att hindra kapitalförstörelsen. I går tog KF bort 2 av de satsade miljonerna och la det på vård och skola. Behjärtansvärt, ingen tvekan, men risken är att dessa områden i snart förlorar ännu mer då större del av den ekonomiska kakan måste satsas på nyinvesteringar istället för underhåll.

Vännäs har tunga investeringsbehov. Årets budgetgrupp hann tyvärr aldrig fram till lyftandet av de närmaste årens ekonomiska bild. Förmodligen kan vi tvingas bygga en ny skolbyggnad på Vegaskolan för ’30-40 miljoner, fukt och mögelskador m.m. ligger bakom. De omklädningsrum som krävs kring konstgräsplanen beräknas kosta 6-10 miljoner. Föutom de ”normala” behoven ska vi alltså lägga till bortåt 50 miljoner på utgiftssidan.

I slutet på året får vi en välkommen och oväntad återbetalning av försäkringspengar från AFA som ger oss 10-12 miljoner. Moderaterna i Vännäs vill inte använda dessa pengar till driften och kortsiktigt låtsas som om vi har bättre råd än vi har.  Vi vill vika AFA-pengarna till investeringarna vi inte kommer undan och slippa onödig skuldsättning och onödiga räntekostnader som drabbar våra verksamheter och morgondagens skattebetalare.

Som vi ser det prioriterar vi inte hus före människor, men vi försöker tänka lite mer långsiktigt, för människornas skull.                                                                                                                                                                          

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Det skulle vara väldigt intressant om alla kommunbor fick sin kommuns pengar ( på papper då) och fördela ut på alla posterna. vet att det inte går men då ser man vad kommunborna prioriterar. De märker också att det inte alls är så lätt som många tror.

    Ha en skön midsommar

  2. Jan Nilsson

    Svar till Lisbet Olofsson (2012-06-20 10:33)
    Önskar dig detsamma!
    Mjo, ibland önskar man varje medborgare i Vännäs en dryg halvmiljard. D.v.s. att få prova att göra Sin fördelning mellan behoven. Att tycka att en eller annan verksamhet ska få mer av nåns pengar kan vi fixa på en minut i fikarummet, men i skarpt läge ska man fördela ett bestämt antal kronor åt alla möjliga håll.

  3. Patrik Jansson

    6-10milj. för omklädningsrum!
    Vem är det som beräknat den summan, det låter väldigt mycket. Det kan inte var rimligt att lägga så mycket pengar. Rusta upp ishallens omklädningsrum, måste gå att utnyttja dessa. De ligger mer eller mindre vägg i vägg med fotbollsplanen.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Patrik Jansson (2012-06-24 22:02)
    Det var även min reaktion. Jag har inte följt med i alla turer under mitt år i Bjurholm, men det har funnits tankar på att nyttja bygget även som servicebyggnad för campingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.