Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ska vi ge Norrland till Norge?

Det är sorgligt med den ovilja som då och då sticker fram angående vårt naturresursområde och dem som lever och bor där. Som inte bara trivs, utan också i vid bemärkelse får det att rulla och fortsätta leverera rikedomarna som bidrar till att Sverige går ihop och fungerar.

Sverige är oerhört beroende av Norrland som till mycket stor del säkrar vår energitilgång och våra exportintäkter och där också mycket kunskapsintensiv företagsamhet gror. Inte bara Sverige utan hela Europa är beroende av våra malmtillgångar. 80 % av dem finns här, 90 % av järnmalmen.

Utjämningssystemen består inte bara miljonerna som helt rätt och riktigt kommer till våra norrlandskommuner från storstadsregionerna. Ett Sverige utan Norrlands utjämnande bidrag till helheten vore inte där vi är idag. Vattenkraften levererar dryga 40 % av vår billiga el och det mesta produceras här.

Från både höger och vänster kan man höra iskalla cynismer som ungefär går ut på att det inte ”behövs” människor här. Vattenkraften kan styras från Kuala Lumpur om det skulle behövas. Vackra dagar när inget krånglar och teknik och strukturer inte behöver handpåläggning.

Det finns platser och områden som inte kommer att fortsätta att vara befokade, så är det. Men Sveriges helhet måste leva och fungera. Det ska vara hållbart ekonomiskt och socialt. Även om Sverige aldrig kommer upp i Norges och Finlands nivå när det gäller att värdera och värna de glesa områdena så måste staten se till att lägga verksamheter som faktiskt kan ligga långt från Stockholm, lika väl som kraftverk och styrning kan vara åtskilda. Jag har på Sverigemötet frågat företrädare för mitt parti om man är villig att verka för att regleringsbreven till myndigheterna används för att styra verksamhet till glesare områden. Några har sagt att man ska ta med sig frågan. Jag menar att det börjar vara bråttom att något händer. Avfolkning och avrustning sker bara smidigt till en vis gräns. Det visar även Åsele och Dorotea.

Västerbottensnytt har nyligen lyft småaffärernas situation och betydelse. Det måste tas ett ansvar för både ett rimligt nät av dagligvarubutiker och bränslestationer i naturresursområdet. När det närmar sig extrem glesbygd klarar marknaden inte av varken det eller kommuniationer av olika slag. Inte staten heller, utan ansträngning. Vill vi överhuvud taget ha hela Sverige så måste det vara bebyggda, beboeliga och trygga områden längs hela landet. Innan man säger att man inte vill ha hela Sverige ska man tänka sig mycket noga för och analyserava konsekvenserna. Om man kommer från höger, vänster eller någonstans mitt emellan.

Sorgligast är det när norrlänningar inte förstår det ömsesidiga beroendet mellan stad och land. Där finns det numera en del att säga, men, det får bli en annan text.

Ica om småbutikerna Västerbottensnytt

 

Etiketter: , , , , , , , ,

11 kommentarer

  1. Krister Andersson

    Är ditt förslag att Norrland ska överföras till Norge? Eller har du nåt annat förslag? Att hitta samhällsproblem är en sak (och i detta forum är just denna problematik särskilt tacksam att lyfta), men det vore intressantare att få reda på hur din idé om lösning skulle kunna se ut.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Krister Andersson (2012-07-13 01:05)
    Uppskattar våra nordiska grannländer, men vill inte att Norrland blir norskt. Man kan ibland undra om ”låt allt bara ha sin gång”-förespråkarna tänker så. Annars var det främst en lämpligt dramatisk rubrik. Allt för att sätta fokus på ett problem som likt vissa miljöproblem kan få en dramatisk effekt när ”glaset blir fullt”. Eller kanske tomt…

    I Norge funderar man för övrigt en del på hur Sverige tänker med sina glesare delar, man har som sagt en annan strategi där.

    Jag ska återkomma till några saker jag menar kunde göras. En sak är iaf det jag lyfte i valrörelsen 2010 och som sen både C och M regionalt tagit upp. Att göra det betydligt billigare att anställa i inlandet.

  3. Håkan

    Men är du inte FÖR utförsäljning till utlandet, tänkte närmast på bilprovningen till Cypern, så varför inte Norrland till Norge. Det vore nog en utförsäljning som vi invånare även skulle tjäna på…:)

  4. Katarina Hampusson

    Hej Jan,
    Förr fanns t.ex. kallortstillägg, tiderna förändras och diskussionen måste igång så det är bra att någon lyfter problematiken.
    Norge antog sin plan, om jag inte minns fel, redan efter 2a världskriget. En väg är precis som du skriver att hitta incitament typ ”skattefria zoner” för att attrahera folk att bo kvar och flytta till landsbygds-/inlands-/glesbygdsområden.

    Men det räcker inte, många strukturer måste säkras t.ex. fungerande samhällsfunktioner som ambulans, telefon och nätverkskontakt.

    Det är inte en lätt uppgift men frågan måste i fokus. Maria Kristoffersson skrev en bra blogg om förhållandet storstad – landsbygd där proportionerna blir tydliggjorda http://blogg.vk.se/maria-kristoffersson-vilhelmina/2012/07/06/framtidskommissionen-851859

  5. Krister Andersson

    I en ekonomi där exploatörer betalar fullt ut för skador på miljö och ekosystem så skulle det ge helt andra förutsättningar för lands- och glesbygd. Dessutom skulle ”mössan i hand”-attityden som ofta visas upp gentemot exploatörer kunna bytas mot ett förtjänt bättre självförtroende. Att en sådan ekonomi också skulle ge ett hållbarhetsfokus är givetvis ingen nackdel. Bidrag kan användas som tillfällig åtgärd men det är ingen långsiktig lösning.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Håkan (2012-07-13 08:02)
    Svårt undvika korsvis internationellt ägande. Svenska intressen äger inte så lite i andra länder. 😉 Att sälja en del av Bilprovningen var f.ö. inte min idé, men kan kanske ha något gott med sig. Det som enligt min mening gör att det inte är lika självklart med konkurrensutsättning här är att det handlar om en kontrollfunktion.

    Tyvärr tror jag att vissa delar av vårt land skulle ha haft fördelar av att ha hört till Norge under de senaste 50 åren. T.ex. vad gäller beskattningsmodellen för uttagna naturtillgångar och säkrandet av hållbarhet och grundstrukturer. Den norska inställningen är förstås lättare att finansiera med oljan, men hållningen kom man överens om tvärpolitiskt efter andra världskriget när landet var sargat och fattigt med stora investeringsbehov.

    Jag är och vill vara svensk och fast jag bor mitt i Umeåregionen vill jag att vi ska föra en glesbygdspolitik som gör att hela Sverige vill förbli det. Alltsedan den stora folkförflyttningen på 60-talet närmar vi oss så sakteliga ett läge där det kanske inte känns så självklart för alla.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Katarina Hampusson (2012-07-13 08:41)
    Hej du!

    Ja, jsg tror det varit för tyst för länge. Inte helt lätt vända utvecklingen när den hunnit så här långt. Men att inte göra något kan bli både dyrt och farligt.
    Ska läsa Marias blogg, kanhända jag redan gjort det:

  8. Jan Nilsson

    Svar till Krister Andersson (2012-07-13 09:38)
    Exploatörer ska ta ansvar och betala för sig, sen är det säkert svårt att bli överens om formerna och nivåerna för det.
    Bidrag är inte hållbart i längden. Jag tror däremot det måste bli förmånligare att anställa i inlandet. Många arbetsplatser kan etableras var som helst, än mer idag än förr.
    För den långsiktiga hållbarhetens skull, kanske också beredskapens, hade det varit önskvärt att jordbrukets mångåriga nedmontering inte hade gått så långt. Hur den utvecklingen nu ska kunna vändas på den här sidan kölen vet jag inte. På andra sidan har man helt andra förutsättningar att försörja befolkningen också om 5-10 000 dagar och jordbruksnäringen sysselsätter fler.
    Staten måste också ge sina verksamheter morötter och kanske piskor att styra en del etableringar till regionala centra, som man kan i grannländerna.

    Mössor ska för det mesta, men inte slltid, vara på huvudet – inte i handen.

  9. Håkan

    precis som övriga centerpartister är det tragiskt att höra på dej fru Hampusson, än om jag vet att det är en hel del rock,n roll och att du är trevlig att språka med…
    verkligheten är att vår närhet omtöcknas av en massa av bloggare och twittrare som verkar förstå verkligheten och tyvärr sitter i beslutsfattande ställning!! nu är det så att dessa inte drar fram varken produktion eller nyskapande en uns framåt utan de tänker och skriver endast om hur duktiga de är!!
    utan att verka ”stursk” har jag inga problem att skriva det för att jag själv kommer från en verklighet där det har producerats tonvis med kapital till detta land….

    nä ni egensinniga bloggare och twittrare som bara ser till egen sak och twittrar om er själva som utomordentliga ledare 24timmar om dygnet är inget annat än katastrof för det som ska leda detta land framåt!!!
    tala om för mej vad ETT twitterinlägg producerat>??

    och vad gör jag själv åt saken ,tänker ni förståsipåare!!..:)
    jo!! mina barn har blivit norska medborgare och tamejsjutton har jag starka tankar på det själv..

    och vet ni bloggare och twittrare vad ordet SAMARBETE betyder??…det ordet har jag aldrig upptäckt hos er!! bara JAG

  10. Jan Nilsson

    Svar till Isak Eriksson (2013-01-03 12:51)
    Jag hoppas och tror att Sverige ska fortsätta att vara Sverige, med Norrland och allt. Men hela Sverige måste kunna fungera och vara beboeligt. Marknaden kan inte sköts allt. Tror man det och stoppar huvudet i sanden kommer man att bli överraskad förr eller senare. Ett stort land måste tas ansvar för, ända ut i kanterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.