Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Gränslöst festande

Olika omständigheter gjorde att jag fick göra några svängar till Ålidhem sent under onsdagskvällen. Det är säkert inte likadant överallt på området, men det var rätt deprimerande att se hur det var just där jag hade mina ärenden.

De som jag skulle träffa hade inte fått sova så mycket på sistone. Festandet bland studenterna tycktes vara närmast konstant oberoende av dag. Eller natt. Eller morgon.

Man misstror inte siffrorna som brukar anföras om hur många av sveriges framtid som riskerar stora alkoholproblem och skador framöver. Det är ganska klart att många måste få problem med sådana här konsumtionsnivåer. Alla festar ju inte alltid, men alltför många tycks göra det alltför ofta.

Etiketter: , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Lizelotte Grahn

  Hej Jan!

  jag förstår att ditt inlägg i första hand handlar om en oro för vad en ökad alkoholkonsumtion bland yngre kan innebära för dem och samhället på sikt och den kan jag till viss del dela även om jag vet att det för de flesta handlar om en begränsad del av livet.

  Det jag vänder mig mot är att du lyfter fram Ålidhem som ett ”livat” ställe eftersom min och många andras erfarenhet är en annan.

  När jag växte upp var Berghem Umeås ghetto som det gick många historier om. Nya stadsdelar behöver tid att ”sätta sig” men är också drabbade av många, ibland orättvisa rykten. Ålidhem verkar ha fått behålla sitt även efter många år. Innan jag för fem år sedan flyttade till Ålidhem bodde jag några år på Teg. Jag har aldrig i hela mitt liv haft så många punkteringar för gång- och cykelbanorna var ofta fyllda av glaskross. I det hus jag bodde var det ett liv värre än jag någonsin varit med om, så även på gården.

  Att efter det flytta till Ålidhem var underbart. En lugn och trevlig stadsdel där det, t ex när jag handlar, innebär ett möte med stora delar av världen ,många språk talas omkring mig. Vi som bor på Biologigränd (vilket är det enda jag kan uttala mig om) har blomkrukor och möbler stående ute utan att det förstörs eller försvinner. Jag har t o m sett kanoter stå ute. När jag är ute sent någon kväll känner jsg mig trygg. Många av oss som bor där stortrivs och har svårt att känna igen oss i det dåliga rykte som fortfarande finns. När jag berättar var jag bor är det många som frågar hur jag kan bo där eftersom det är så stökigt.

  Så, ”fina, lugna” stadsdelen kanske inte alltid är det och den ”stökiga” kanske är något annat.

  För övrigt så tycker jag mycket om att läsa din blogg Jan. tack för den!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Lizelotte Grahn (2012-08-30 11:51)
  Tack Liz!

  Du tolkar mig rätt, det var alkoholen jag tänkte på. Jag har flera vänner på Ålidhem och har aldrig upplevt området som sådant stökigt. Under brännbollsveckan är jag inte där. Jag uttrycker ju också att det här inte ska uppfattas generellt.
  Men mot huset jag nu stannade låg en huskropp i vinkel och i minst fem lägenheter där var det syn- och hörbar fest för öppna fönster vid midnatt mitt i veckan. De jag besökte var lite slitna efter en nollningsperiod i grannskapet som inte verkade ta slut.
  Man hoppas att det är som du säger för de flesta, att överfestarperioden tar slut snabbbt. Men en del statistik som kommit fram är oroande. Många studenter tycks leva farligt.

 3. Abbe

  Här i Stockholm har jag och min fru och vårt barn kunnat klara oss bra trots att vi båda är studenter. Nu är frun mammaledig och har inte direkt en skyhög ski-grundad inkomt, men vi och vårt barn klarar oss mer än gott med både god mat och utflykter. Vi går ungefär +/- noll varje månad med något undantag vissa månader då vi kan spara lite. Men hej.. Som student SKA man väl se fram emot sin första lön? 🙂
  Så jag håller med dig Jan, man har råd med det man prioriterar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.