Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

När särskolan inte fanns


Rättigheten och plikten för utvecklingsstörda att gå i skola är snart 45 år ung. 1968 kom förändringen, i samband med omsorgslagen. Det var då särskolan kom – hur hade de som behövde den det innan?(Är det förresten inte dags att utlysa en namntävling för att få fram en bättre benämning?)

När man läser vad läkare och andra kunde skriva om dem som kallades helt andra saker på 10-20-30-talet blir man upprörd. Det dåtida bemötandet och hanteringen av dessa som jag tror vi fått för att för att ha några att visa särskild barmhärtighet och vänlighet emot går idag inte att förstå.

Att grund- och gymnasiesärskolan idag ger människor möjligheter att utvecklas och hitta meningsfulla och tillfredsställande livsuppgifter även om man har större svårigheter än oss normalstörda, det är riktigt bra. Men man undrar hur det var för flickorna och pojkarna som behövde hjälpen tidigare?

Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

 1. Maria Skiddi

  Det var fördjävligt. Jag har jobbat i omsorgen 30 år den 19/10. Jag har läst en del journaler. En del av min praktik gjorde jag på Brattby. Say no more, men ”Idioti” har jag sett i journaler.

 2. Andreas Holmberg

  Jodå, somligt blir absolut bättre med åren. Ibland p.g.a. ökad förståelse, ibland för att liksom kompensera det som blivit sämre. Varför det t.ex. skulle vara mer humant att abortera bort individer med Downs syndrom än att – som ofta tidigare – adoptera bort dem måste man nog vara mycket utbildad i modernt tänkande för att förstå. (Jfr hur liberaler hetsar upp sej även över pojkomskärelser som beskrivs som veritabla övergrepp – har de tänkt att Sverige ska bli ”Juden- und Muslim-frei”? – men att ateister och svenskkyrkliga fritt och med läkarhjälp ska få avliva sina foster betraktas närmast som en mänsklig rättighet).

  ”Fosterdiagnostik i doktor Mengeles fotspår” skrev Hanne Kjöller på DN (!!!) efter att ha sett filmen ”Det rätta barnet” som två mammor till Downs-barn gjorde och som hade premiär i vintras. Dagens Nyheter tar initiativ till en etisk debatt – inte KD och SvK (som dock sponsrat filmen). Nog kunde fler åtminstone ha hakat på…

  Själv gick jag från 1:an till 6:an (på 70- och 80-talen) i skolor som hade särskola i samma hus som den ”vanliga skolan” och där särskolan alltså inte var fullt så ”sär” som den ofta varit annars. Och numera bor jag i Hudiksvalls kommun (Glada Hudik) som på ett mycket sympatiskt sätt profilerat sej som en kommun för alla, även för de med olika typer av utvecklingsstörningar som vinkar glatt på välkomstskylten från Iggesunds-hållet.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Holmberg (2012-09-10 19:47)
  Tänkvärt. Sorgligt tänkvärt.
  Ska leta upp vad Hanne skrivit. Det finns så mycket glädje som utvecklingsstörda barn och vuxna med t.ex. Downs kan sprida och som världen inte har råd att vara utan. Jag möter ibland en kille med en extra kromosom som ofta gör mig glad för resten av den dagen.

 4. Anna Holmström

  Hejsan!

  Jag hittade den artikeln ang särskolan, jag har själv en son på 30 år som har en nersättning, vart intresserad av brattby skolhem, och funderar mycket över det. Och tänker vad bra dessa fina personer har fått det. Jag ser bara på min son

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar, ber om ursäkt för att jag inte sett kommentaren förrän nu.
   Människor med svårigheter kan hamna i ytterligare svårigheter genom både välmenade insatser och uteblivna insatser. När särskolan är som bäst och det blir riktigt, riktigt bra är det så oerhört glädjande. De människor vi pratar om är viktiga på olika sätt. Personligen för dem som får vara deras anhöriga och för oss alla. Vi behöver människor att visa välvilja och hänsyn mot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.