Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mat, Bildt & Hotel Vännäs

Det går si som så med uppdateringarna nu, blir inte tid till allt. Sätter in några bilder från förra lördagen så här en stund i efterhand.

Först en bild från mattävlingen i Vänortsparken i Umeå under hållbarhetsveckan. Hotell Vännäs var en av sju restauranger som tävlade i matlagning där det bland annat handlade om närprodicerat. Vi såg inte tävlingen, men besökte Bondens Marknad och kom förbi vid prisutdelningen. I juryn fanns bland annat matprofilerna Ella Nilsson och Anna Maria Corazza Bildt, tillika EU-parlamentariker. Båda är för övrigt bonddöttrar, även om det nog var skillnad på småbruket i Kovallberget utanför Storuman och på det relativt stora italienska jordbruket.

 

Jag lärde känna Anna Maria 2009 under hennes EU-kampanj. Det var vid ett tillälle meningen att hon bara skulle kampanja i Umeå, en sån där logiskt välberäknad insats där det finns mycket folk.

Jag såg framför mig en av de många kampanjaktiviteterna i raden och försökte få till något som avvek lite. Anna Maria har ju maten som en huvudfråga och jag ville ha ut henne till en gård, till en bonde och hans eller hennes djur. Mitt förslag var Kennet Åström och hans tjurar på Gubböledjur. Nära Umeå och betydligt medie-intressantare än Rådhustorget.

Icket att det skulle gå. Allt var planerat, det tighta schemat var lagt. Även SÄPO:s. Det blev ett antal samtal med ombudsmannen. Jag ska inte avslöja vad som var avgörande, jag kan behöva återanvända knepet, men till slut ändrades programmet och Anna Maria kom ut till djuren.

Jag hade ingen aning om att hon var uppvuxen på lantbruk. Att hon skulle vara helt orädd för både kärvänliga tjurar och lite skit. Att hon själv som liten hämtade mjölken i hink i lagården, som jag ibland gjorde hos John Lundbergs i Agnäs när jag var i 6-7-årsålden.

Jag tror även kampanjgeneralen blev nöjd. Det blev mycket media av olika slag, bl.a. Folkbladets framsida med närkontakt med djuren.

Lite roligt var det att Kenneths granne, Per Bergling, dök upp. Han hade arbetat med Carl i Bosnien och bland annat gett sin son namnet efter Anna Marias man. Small world.

Måste få in en bild på Hotel Vännäs duktiga kock Lisa Persson. Hon vann inte den här gången, men det var lite bättre arbetsförhållanden än när hon vann "Årets stormkock" i Hemavan 2011 och hon till slut inte kände av fingrarna.