Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Man blir orolig


Hörde just att Konsum börjat och ICA snart börjar med egen mjölk. Hittills ”bara” från södra Sverige, men framöver blir det kanske som med Bregott. Mjölken dit kommer enligt uppgift från Danmark. Numera ätes Norrgott här hemma. Västerbottensbregott.

Själv kan jag beskyllas för att vara både ”krösamajaaktig” och alarmistisk, men för mig är det delvis en beredskapsfråga varifrån jag köper just maten. Jag vill att det ska finnas ett nät av många, många aktiva jordbruk i Norrland och att unga människor ska vilja och kunna bli morgondagens regionala matproducenter. Vi skulle få tillräckligt stora problem ändå om det otänkbara skulle hända och fattas oss bönderna skulle det bli så fruktansvärt illa.

Jag vill också gynna det jordbruk vi belagt med världens hårdaste miljö- och djurskyddskrav. Att först införa dessa och sen köpa från länder där producenterna kommer enklare och billigare undan är inte bara inkonsekvent, det krävs mycket starkare ord i sammanhanget.

Sist men inte minst vill jag gynna mitt öppna landskaps bönder därifrån maten inte behöver åka så långt.

Etiketter: , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Barbro Johansson

  ”Ur led är tiden” är väl ett talesätt som stämmer bra in på faktum att mjölken bl.a. skall transporteras från södra delen av vårt avlånga land. Var kommer miljöhänsyn bl.a. in i dessa helt och hållet befängda beslut.
  Vad jag vet är mjölk färskvara, prepareras den månntro för att hålla de långa transporterna? Frågorna är många, men svaren uteblir. TYVÄRR!
  Öppna landskap-fortsätter trenden som det nu börjat får vi glömma det. TYVÄRR!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Bo (2012-11-27 20:54)
  Jag har på sikt inte råd att låta bli.
  Ska sen sanningen fram äter jag mest självskjutet, iaf självjagat, kött.
  Men delar du inte oron för utvecklingen? Nu sägs andelen svenskt griskött vara neråt 10 %. Finns få unga grisbönder kvar.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Barbro Johansson (2012-11-27 20:46)
  Ja. Det blir många ”tyvärr”.
  Maten spelar i en egen division. Det räcker inte med att köpa där den är billigast för stunden. ”Strategiska varor” brukar handla om sådant som är besläktat med krigsmateriel, men maten är också på ett sätt en sådan. Vi måste gynna det lantbruk som säkrar regional och lokal mattillgång. Ett utslaget lantbruk startas inte upp på några enkla och snabba vis.

 4. Bo

  Jag köper fläskkött för 29-39 kr kilot.
  Mjölken heter Garant.
  Har inte råd med annat än det billigaste
  och det är OK för mig.
  Jag kan inte dela medelklassens och LRF:s
  matsyn. Detta med närodlat, närproducerat
  eller ekologiskt är ju matproducenternas
  lobbyism för att öka sina marginaler.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Bo (2012-11-27 23:17)
  Jag anser att vi behöver ha ett livskraftigt jordbruk inom landets gränser. För att du och jag ska kunna äta också om världen, som den ibland gjort, förändras på ett oförutsägbart vis. Även för att vi ska ha öppna, vårdade landskap.
  Närodlat och närproducerat är inte bara ett marknadsföringstrick och talet om höjda marginaler känns nog som ett hån för många som står inför sätt slå igen sina verksamheter eller gå i konkurs. Bl.a. på grund av väldigt olika villkor jämfört med övriga Europas storbönder.

 6. Titti

  På ett sätt har Bo rätt. Svenske bonden får ofta MINDRE betalt än ex den danske och ändå är svenskt dyrare i butik, för ägarna vet de kan ta högre pris och därmed öka sina marginaler.Dyrare produktionskostnader och lägre lön för svenske bonden och än värre lär det bli. Nötköttsproduktionen har minskat med 8-9% i år. Vilket slaketeri är nästa att läggas ner?
  Varje bonde ger jobb åt 7-9 andra (transport, förädling…) Norrmejerier ägs av ca 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 470 årsanställda(enl NM:S hemsida). För 20 år sedan fanns mer än 1000 mjölkproducenter i bara Västerbotten.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Titti (2012-12-02 15:28)
  Här skulle man kunna säga ett och annat om det som drar kostnader och puffar upp våra matpriser, fast jag borde kanske låta bli. Men är jag inte felunderrättad har vi de tjusigaste mattemplen och de generösaste öppettiderna i klassen.
  Jag är fortsatt mycket orolig för svensk matproduktion, landsbygdsmiljö och landskapsvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.