Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Alliansmisstag


Snarast möjligt bör regeringen rätta till ett misstag där man tänkte rätt, men med facit i hand gjorde fel.

Jag tänker på förändringen av de yrkesförberedande programmen. Det finns skoltrötta elever som behöver få chansen att ta en enklare och snabbare väg till arbetsmarknaden. Som i några fall aldrig skulle kunna tänka sig att söka till högskolan. De eleverna borde kunna få söka en enklare variant av ett gymnasieprogram. Även om de ”enkla jobben” idag är få. Dagens arbetsliv är krävande.

Att som nu kunna välja att läsa ett utökat program för att få högskolebehörighet fungerade inte som man trott. Många elever väljer istället bort jobbsäkra utbildningar man skulle passa för och trivas med och som näringslivet skriker efter. Statussänkningen tycks ha påverkat negativt. Det händer att företag måste vända sig utomlands för att få tag i yrkesutbildat och yrkeskunnigt folk. Utflyttning av företag handlar inte alltid om lönekostnader, det handlar ibland om svårigheter med kompetensförsörjningen. Som iofs har flera orsaker.

Trenden mot allt större andel elever på studieförberedande program har fler nackdelar. För många har låg motivation och kanske inte tillräckliga förkunskaper och förutsättningar. Risken för fler byten och studieavbrott ökar.

Skrota prestigen och gör snabbt det enklare spåret sökbart istället för det svårare. Den praktiska skillnaden är liten, men skillnaden i resultat för enskilda och samhälle kan vara stor.

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Ja, högskolan som ”alla” nu ska gå på av lika mycket sociala som kompetenshöjande skäl – bl.a. för att få leva så kallat ”studentliv” – är inget ungdomar vill vara obehöriga till. Även om själva högskolestudierna skulle bli mer eller mindre bortkastade p.g.a. annan typ av begåvning eller p.g.a. de destruktiva sidorna av det s.k. studentlivet.

  Sant att de borttagna kraven på högskolebehörighet snarare ha verkar ha sänkt än stärkt de direkta yrkesutbildningarna. Och att detta måste ses över utan prestigelåsningar.

  En annan fråga är hur högskoleundervisningen påverkas av att den allmänna behörigheten blivit så ”allmän” – har ungdomarnas kompetens i svenska, engelska och matte (viktiga förutsättningar för lyckade studier) verkligen höjts eller ribban snarare sänkts av snällism? Frågan är också om inte någon form av reell studentexamen borde (åter-)införas, men det ser förstås taskigt ut om alla inte får vifta med mössor samtidigt… (jfr den länge kollektiva konfirmationen).

  Å andra sidan har ju ungdomar i den åldern full förståelse för att man inte kan få körkort utan reell kompetens, både teoretisk och praktisk. Bara för att inspektören är snäll eller för att ”alla andra får”. Trafikutbildningen – det är skarpa grejor, det!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Holmberg (2012-12-23 05:20)
  Det är onekligen en intressant skillnad Mellan trafikutbildningen och gymnasieutbildningen. Finnar och norrmän har lagt upp det annorlunda än vi. Det är förstås tufft för dem som inte klarar sin examen, men man kan fundera på om det är bättre för dem som här inte tar gymnasieutbildningen riktigt på allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.