Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Blir vi dummare av nätet?

Den här lilla intressanta artikeln av Göran Rosenberg berör frågan. Vad tror du?

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Maria Skiddi

  allt är relativt.

  om man som 35 åring inte kan göra stuvade makaroner men är en fena på ngt annat kan man ju kallas ”dum” el okunnig just kring makaronernas olika konsistenser.

  Jag kan konstatera att utan nätet hade jag inte fått lära mig-kunnat få tag på fakta så snabbt. Å andra sidan är det snabbfakta. Ungefär som snabbmakaroner.

  Långsamhetens lov är inte att förakta. ”Tankar Tar Tid”

  http://www.bodiljonsson.se/citat.html

  ”Lycka är inget vi kan skaffa oss, inget vi kan konsumera, inget som härrör från yttre förändringar – och det visste redan Aristoteles. Lycka, menade han, kan karakteriseras som ”energeia” (roten till vårt ord ”energi”) och finns i det vi gör. Ur boken Tio år senare.

  Lyckan växer med engagemanget – och den försvinner inte med ansträngningen. Vi har mycket att vinna på att ge oss på de stora utmaningarna och inte bara hålla på med lätt-och-lagom. Ur boken Tio år senare.”

 2. Jan Nilsson

  Svar till Maria Skiddi (2013-01-14 15:03)
  Många klokord där. Favoriten var nog: ”Lyckan växer med engagemanget – och den försvinner inte med ansträngningen.” Det lät fint och tämligen sant.

  Överskriften var väl lite medvetet provocerande, men Rosenbergs text var tänkvärd tycker jag. Nog oroar det mig att många av oss läser mindre och att många unga inte alls ska komma in i läsandet.

 3. Andreas Lindblad

  Detta är väldigt svårt och känsligt ämne som troligtvis skulle få en och annan inbiten datornörd att ilskna till. Svårigheten enligt mig är dock om man kan få ut något konkret ur den forskning som görs angående hur stor inverkan datorer har på samhällets ”fördumning”.

  Datorer har öppnat upp en hel del möjlighet, troligtvis mer än vad större delen av mänskligheten förstått och kommer att förstå, men samtidigt skapar den en undanflykt som yngre lätt tar till. Den har en inverkan på en sociala liv beroende på hur långt man väljer att gå, men kan samtidigt skapa relationer man aldrig trodde fanns. Bara för att diskutera detta så sitter man fast framför skärmen, skrivandes på ett skrivbord.

  Intellektuella debatter som en 16-åring aldrig skulle ha, kan blomma upp från ingenting genom olika forum/spel/chatter, som i sig öppnar upp livsval som denne aldrig trodde fanns. Dock så skapar det även tillfällen där personer gör motsatsen, bara för att det faktiskt går samtidigt som man i stort är anonym.

  Minskning i läsandet och viljan att koncentrera sig på längre texter kan bero i stort på datorn intåg, men finns troligtvis en hel del andra faktorer som spelar in när vi går framåt i tiden. Datorn har en inverkan vare sig den är negativ som positiv, men att skylla på den helt och hållet är nog fel väg att gå.

  Sen att vi blivit sämre på att räkna kan även det förklaras på olika sätt. Efter att själv gått igenom all gymnasiematte och lite på universitetsnivå så förstår man vikten av skolans ansvar. Miniräknare används till stor del på uppgifter där detta inte behövs(i gymnasiet då), samtidigt som räkneknep man vid senare delen av livet kan ha nytta ha helt skippas.

  Matematiken måste formas vid yngre ålder men även på gymnasial nivå, där man inte helt får utesluta vilka konsekvenser det kan ha, inte bara på hur vi räknar men även hur vi förstår de uppgifter vi löser.

  Helt enkelt så är det aldrig fel att undersöka datorernas inverkan, men man ska inte glömma bort allting annat.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Maria Skiddi (2013-01-14 15:03)
  Klart en och annan kan ilskna till. Att jag själv hör till dem som använder datorn mer än de flesta gör kanske att jag kan tillåtas att vidarebefordra funderingarna.

  Det finns många förändring- och försämringssorsaker, men jag tror att vi måste tänka på både det ena och det andra parallellt med att vi administrerar en ofrånkomlig ytterligare digitalisering. Vi behöver tänka på både kroppar, nackar och knoppar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.