Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Utmanande om utbildning

I veckan höll framtidsanalytikern Troed Troedsson en föreläsning för IT-pedagoger och andra i Grubbeskolans aula. Så här lyder ingressen till den inspelade föreläsningen på Region Västerbottens hemsida:

"När barnen 1870, 1890 eller till och med 1920, gick till skolan så gick de till framtiden. De gick till en miljö som inte alls liknade deras föräldrars arbetsplatser – men däremot var en försmak av hur arbete skulle komma att se ut i det kommande Sverige. Sedan har åren gått. Världen har kommit i kapp och även de mest progressiva skolor ser i stort sett ut som vilken arbetsplats som helst. Så bör det inte vara, och så behöver det inte vara."

Här finns en del att ta del av, att inspireras och även provoceras av. Men den som har ansvar eller intresse när det gäller utbildningen av våra unga kan gärna se föreläsningen, "Klassrummet – en tidsmaskin".

(Kan även vara något allmänbildande för den som likt undertecknad ändå bra ligger hemma och hostar)

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Anders Nilsson

    Lyssnade på nämnda framtidsforskare för en sisådär sju/åtta år sedan mycket underhållande och tänkvärt, Jag tror dessutom att en del av hans profetsior håller på att förverkligas.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Anders Nilsson (2013-03-15 19:20)
    Jag tror också det. Tankarna om kompetensen, mobiliteten, avspecialiseringen och innovationerna är värda att ta på allvar. Samtidigt som jag tror att vi behöver slå vakt om och fortsätta värdera saker som teknik och tröga grundkunskaper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.