Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Morgondagens arbeten


Förra året låg Västerbottens nyföretagande på fjärde plats i landet. Det är ingen oviktig siffra och placering, det handlar om morgondagens arbetstillfällen och välfärd. Om kommuners ekonomi och attraktivitet. Tyvärr är många rätt blinda för den betydelse företagandet har. Något jag har svårt att förstå.

Umeå och Skellefteå ligger sämst till i länets företagarliga. ”Mitt” Vännäs ligger på nedre halvan, ungas och kvinnors företagande ligger lite bättre till i konkurrensen än totalplaceringen. ”Mitt” Bjurholm ligger bäst till i länet totalt sett, något lägre vad gäller kvinnors och ungas företagande.

Det finns utrymme och behov för förbättringar överallt. I dagens VK nämner man att vi ligger dåligt till internationellt när det gäller nya företag. Det oroar, inte minst med tanke på att man allmänt räknar med att mindre och medelstora företag kommer att stå för en större andel av arbetstillfällena framöver. Detsamma gäller skatterna från anställda och företag. Har han en lite enklare världsbild tänker man att det bara är att skruva upp skatterna. Ett problem är att svenska företags kostnader för arbetskraft redan ligger högst i Europa. Det gör inte morgondagens utsikter ljusare. Vi kommer även framöver att behöva en politik som underlättar för företagande, inte en som försvårar.

Artikeln i VK nämner idén med gymnasieutbildning med företagarinriktning. Utformningen behöver nog diskuteras, men det låter intressant. Även om de flesta företag startat på helt andra vägar och premisser.

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Mánadis' Vildhäst

    Egenföretagande är ofta nödvändigt för att kunna bo kvar på orter där företag lägger ned, flyttar eller ersätter människor med maskiner/färre tjänster på samma mängd jobb.

    Entreprenörskap är bra och många av oss uppvuxna i Bjurholms kommun har det i blodet då våra fäder var jord- eller skogsbrukare. Jag som växte upp på 70-talet minns också tiden innan kedjorna, när elbutiken och skobutiken drevs utan en kedja i ryggen.

    Det man i framtiden kan önska är att egenföretagarna tar hjälp av varandra för att bygga lokala nätverk. Bra för miljön, sammanhållningen och landsbygdens fortlevnad.

    /D

  2. Jan Nilsson

    Hej D! Mitt intryck är att företagarnätverket i Bjurholm är av det aktivare slaget. Blir spännande att se om ni kommer att ingå i det framöver. Lycka till med planerna!

  3. Skol-lärar´n

    Tänk att det fanns ett Företagarprogram på Liljaskolan.
    Men ledningen fick ”kalla fötter” inför ändringar i gymnasieskolan som inte uppmuntrade lokala program.
    Vad säger nya styrelseledamoten om det ?

    Med vänlig hälsning / Benny

  4. Jan Nilsson

    Svar till Skol-lärar´n (2013-04-08 12:29)
    Hur såg det programmet ut?
    Jag tog upp frågan på eftersittningen vid dagens sammanträde. Eftersom företag kan variera mycket mer än bofinken så kanske det skulle ha varit ett val ungefär som specialidrotterna. Något att lägga till den ordinarie utbildningen av teoretisk eller praktisk inriktning.
    I någon grad, eventuellt relativt stor, kanske UF-verksamheten kan fylla behovet? Vad jag förstår har Lilja varit mycket duktiga på att hjälpa fram ung företagsamhet den vägen.
    Men vi behöver prova många vägar till fler framtida företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.