Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ungdomsarbetslösheten


Arbetslöshet bland ungdom är allvarlig, vad den än beror på i det individuella fallet.

De nya ILO-reglernas siffror på 25 % unga arbetslösa mellan 15 och 24 citeras flitigt i debatten. Det finns mycket att diskutera med det nya sättet att räkna, särskilt i Sverige där en stor andel av befolkningen finns på arbetsmarknaden. Då slår räkneesättet extra snett. Att en femtonåring som söker sommarjobb räknas som arbetslös känns också tämligen snedvridande.

I DN 2013-04-23 finns en intressant artikel skriven av deras samhällsekonomiske krönikör Johan Schück. Han förvånas över att både regering och opposition ”låtsas” som om ungdomsarbetslösheten verkligen skulle ligga kring 25 %.

Enligt Schück visar statistiken från 2011 att 6,8 % av åldersgruppen står utanför arbete, utbildning eller andra åtgärder. Detta sätter Sverige på en femte plats bland OECD-länderna. Snittet där är 16,4 %.

Det här är ett sätt att se arbetslösheten bland unga. Artikeln är inte en politisk inlaga och därför extra intressant. Tyvärr har jag inte hittat den på DN.se. Att låtsas som att ungdomsarbetslösheten verkligen är 25 % känns i alla fall inte seriöst.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Teo (2013-04-27 15:15)
    Rätt stor skillnad på gamla och nya systemet. Nu räknas alla mellan 15 och 74 som söker ett jobb som arbetslösa. Oavsett omfattning på det man söker eller om man studerar. Så är det i alla länder som använder ILO-modellen. Sen spelar det roll hur stor del av befolkningen som räknas till arbetskraften, det kan variera. Som t.ex. mellan Österrike och Sverige. Statistik är spännande saker.
    Vi har för många arbetslösa unga, men när oppositionen hävdar 25 % stämmer det inte. Inte om man tänker sysslolösa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.