Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Orättvisor

Verkliga orättvisor kan vara svåra att glömma, i och för sig även inbillade. På den här bilden syns en verklig orättvisa.

Man kan se en skillnad i hållningen mellan vissa barn och det är inte underligt. De mer bemedlades barn hade fått höra att det skulle bli skolfotografering, inte de fattigas. Man kom i samma kläder som vanligt. De andra kom tvättade, kammade och uppklädda. Det var förstås inte de rikares fel, men den ständiga skillnaden blev större och kändes.

Var lärarinnans tanke en förfelad välvilja? Ville hon bespara fattigbarnen och deras vårdnadshavare nesan att i förväg tänka på att de inte hade andra kläder? Jag är rädd att det inte var så väl. Fattigbarnen hade också kunnat få komma i rena kläder, kanske kunnat få hjälp av äldre arbetande syskon att köpa eller låna något till skoltidens och kanske barndomens enda foto.

En av dem som inte fick veta glömde det aldrig så länge hon levde. Men hon slapp bli bitter, klarade sig igenom många svårigheter och fick så småningom vita kragar även hon. Vitt hår också.

Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Leif

  Moderat som skriver om orättvisor, näe det blev inte lika intressant som jag trodde. Insikten av vilken politik man driver kom inte alls fram. Tråkigt.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-05-01 09:25)
  Tack Kalle, även om jag inte ser det socialdemokratiska. 😉
  I det här fallet handlar det om allmänmänskligt vett och bemötande. Livet är väldigt olika för människor och inte ”rättvist”. Fattiga kommer att finnas, alla kan bli fattiga och brutna på olika vis. De barn som tappade föräldrar i spanska sjukan, barnsäng eller annat fick inte samma start som de som hade friska och arbetande föräldrar. Inte de vars föräldrar hamnat under alkoholen heller. Sådant var och är inte lätt att kompensera.
  Dessa olikheter i öden och förhållanden kan vi sträva efter att jämna ut. Även genom det medmänskliga bemötandet mitt i svårigheterna, vilket inte är minst viktigt i skolan. Här gjordes det tvärt om av någon anledning och det blev till en förödmjukelse som fanns med genom livet, för åtminstone en.
  Att inte förfördela den fattiga står också som ett krav i Bibelns lagbok: ”Du ska inte i någon sak vränga rätten för den fattige som du har hos dig.” 2 Mos 23:6

  Vi har alla varit orättvisa då och då. Jag tror att alla som som jobbat i skolans snabba verklighet har minnen av egna felbedömningar, över- eller underreaktioner, och begångna orättvisor.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Leif (2013-05-01 02:57)
  Det här handlade om ett foto, ett livsöde och om ett lärarmisstag på vägen. Missa inte de stora sakerna i det lilla och personliga i ivern att lägga skulden för det svåra på ”de andra”.

 4. lf

  Det är så man får tårar i ögonen.Kan man på ett bättre sätt beskriva de skillnader som då fanns i samhället.
  Vi och dom.
  När limosinen kom upp till rektorsexpeditionen före lunch.Inte var det skogsarbetaren som bjöd på lunch.Detta var i början på 50-talet.
  Du ställer många frågor utan svar.En del svar får vi i historien men inte alla.
  Jag vill tacka dig för denna blogg,det var modigt och sympatiskt att skriva denna blogg.

 5. Jan Nilsson

  Svar till lf (2013-05-04 19:01)
  Tack.
  Man vet ju aldrig om man har hela sanningen, men jag ser främst dumhet och en kränkning av enskilda små människor som upprör mig mycket. Ungefär som när lärare visat upp ”ordblindas” skrivna alster så att de andra fick skratta åt dem. I det fall jag särskilt tänker på hörde den drabbade inte till de fattiga, tvärtom, men i det här fallet behandlades man olika utifrån ekonomi och status. Kränkning kan följa olika linjer. Jag vet t.ex. troende barn som fått vänja sig vid lärares upprepade förlöjliganden.

  Lärarinnorna på bildens tid hade det ofta magert och svårt, inte hörde man till den ekonomiska ”överheten”. Men visst hade man velat ha ett medarbetarsamtal med henne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.