Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Yrkesutbildning och högskola

Andelen sökande till yrkesförberedande gymnasieprogram har tyvärr minskat rätt markant. Det här är ett problem för både individer och samhälle. Programmen ger ofta hög anställningsbarhet, relativt bra lön och samhället och näringslivet behöver verkligen arbetskraften.

En av orsakerna är sannolikt en riktigt välmenande tanke från Alliansen, nämligen att underlätta för många att få en utbildning genom att sänka kraven i svenska och engelska på de yrkesförberedande programmen. Raset i sökningarna till yrkesprogrammen sammanfaller med den reformen.

Att lägga till de poäng som fattas är fullt möjligt för den som vill, men ska då ske utanför ordinarie schema. Förmodligen är det många elever och hem som inte ens vet att det är möjligt. Det kan också ligga mycket psykologi i saken. Fler landar nu istället på teoretiska program. En del elever som kunnat få en bra resa i arbetslivet via ett yrkesprogram hamnar idag på en teoretisk linje med ganska höga och specifika krav och byter efter en tid.

Den här förändringen var enligt min mening välmenad men feltänkt. Man bör kunna välja enklare kurser i svenska och engelska, men det aktiva valet ska göras i den riktningen.

Jag tycker att Alliansen ska ändra det här. Därför har jag skrivit en motion om att utgångspunkten ska vara att även yrkesförberedande program ger högskolebehörighet. Moderaternas länsförbundsstämma höll med och antog motionen för en dryg vecka sedan.

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.