Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Liten och stor


Dagens frukost avåts vid ett bord där det bland annat fanns en statlig tjänsteman. Vi hann prata en del om en för många kommuner mycket aktuell fråga. Förutom några nya insikter i den frågan blev en annan sak synlig igen.

Ibland talar vi om ”kommunsektorn” och får det att låta som det fanns en stor likhet där. För många centralt i staten träder det kanske fram en hyfsat homogen bild av kommuner med några små på kring 10 – 15 000 ute i kanterna. Många beslut och modeller tas fram med den här bilden för ögonen. Det välmenande ursprungsförslaget om lärarbehörigheterna sägs t.ex. passa kommuner kring 90 000 invånare ganska bra.
Men så ser inte alla kommuner ut.

På Åland och på Island kan man hitta kommuner på 50-125 invånare, men på dem ställs inte samma krav. När stat och politik i Sverige stiftar fastställer kravnivåer och stiftar lagar borde man i vissa fall kunna tänka sig en anpassad ”lightverson” för kommuner under exempelvis 10, 7 eller 5 000 invånare. Det skulle göra tillvaron och administrationen betydligt rimligare på många håll.

Lösningen ligger inte i att göra små glesbefolkade kommuner till något större glesbefolkade kommuner. Skillnaden blir inte dramatisk.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Malin Österlund

    Just det där blev så tydligt på miljömålsdagarna i år. Där statliga myndigheter förutsätter att kommunerna har miljöstrateger och planerare anställda. Jag fick ge dom en väckarklocka i att av länets 15 kommuner är det endast 3 som har dessa tjänster. Vi övriga 12 har synnerligen kompetent tillsynspersonal men i övrigt står vi oss slätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.