Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Folkomröstning i Vännäs

I en blogg 20/5 skriver Ulf Eriksson (C) att Moderaterna menar att kostnaden för en folkomröstning inte är försvarbar med tanke på kommunens ekonomi. Visst är läget bekymmersamt. Hjorten läggs ner, BUN tog ett bistert sparbeslut 20/6 och måste sannolikt skära ca 5 milj till. Att driva byskolorna skulle kosta 4 milj ytterligare. Ulfs beskrivning är ändå inte komplett.

När vi började KF 17/6 var Moderaterna inne på folkomröstning. En bit in i mötet blev det tydligt att inget parti trodde på omstart för skolorna efter 12-24 månaders stängning. Vi beslutade då att säga nej. Ulf Eriksson kritiserade och jag frågade: OM folkomröstningen skulle ge ett ja till byskolor, skulle Centern då yrka på omstart, ja eller nej? Ulf ville inte svara.

Omröstningen kostar ca 525 000 med ersättning till valnämnden, men kan bli dyrare. Tväråbäcks intresseförening kan tänka sig köpa skolan. Förskolan Rönnens moduler skulle behövas i Vännäs och Rönnen ryms i skolan. Det kan betyda en besparing på ca 250 000 och hyra till föreningen. Folkomröstningen KF kanske röstar igenom 25/6 skulle låsa läget och hindra detta.

Demokrati är värd mer än 5-800 000. Men handlar omröstning bara om politiska poäng känns spelet olustigt och oansvarigt. En luftomröstning kan också invagga vuxna och barn i tron att skolorna blir kvar. Några skulle kanske få svårare att bli hemmastadda på sin nya skola.

Jag vill slutligen påminna om att inget parti yrkat på att bevara byskolorna. Varken i KF eller i BUN 20/6. Ändå ger några det bestämda intrycket att de gjort allt för att rädda skolorna alla hade velat ha kvar.

Vännäs lider av ekonomisk obalans. Det har tagit tid att komma dit och det tar tid att komma därifrån – även om vilja, mod och omtanke finns. Oavsett hur ansvaret för läget fördelas har vi folkvalda ansvaret att få ekonomin i balans. Det är inte tid för poängsamlande. Det är tid att ta obekväma och nödvändiga beslut.

Folkomröstning är för skarpa lägen.

Etiketter: , , , , , , , ,

7 kommentarer

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tack!
   Ibland kan det bli så mycket taktiska beräkningar och piruetter att man lurar sig själv mest. Eller också har politiken blivit så och då får man kanske fundera på om man ska bidra på någon annan plats i samhället istället.
   Roligt att höra att konvalecensen gått bra. Lycka till med landsbygdsinsatsen i Almedalen och allt annat som ska ske i sommar!

 1. Bertil Ingerlund

  Bertil Ingerlund skriver:
  ”När snilleblixten slår till från de lärdas argument,
  frågar sig många vad som hänt.”
  När man på Västerbottens Nytt med teknisk utveckling
  se man i sin dator, de flesta från de lärda från
  Byskolornas har bänkat sig.
  Nu sitter de i konfrontation med sina barns fortsatta
  lära.
  Vad bättre finns än som det nu är med dessa Byskolor,
  får vi se dagens politiker m.fl. använda sina alla sinnes
  beslut och jag som en gång gått i Vännäsby skola
  där jag måste ge våra lärare ett stort betyg för
  deras trogna år som gett oss kunskap som kunnat
  vidare utvecklas, där Ni nu sitter i möte för att avgöra
  Byskolornas fortsättning.
  Må kunskapen slå till i de lärdas minnen och
  låt oss säga ” att udda vara jämnt” oavsett vad
  biljetten kostar för att bevara denna tradition
  av Byskolor.

  M.V.H.
  Bertil Ingerlund

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Beslutet idag blev att de omkring 25 eleverna som finns i både Tväråbäck och Pengsjö ska flytta till Vännäs. Eleverna i Brån flyttar med sina klasser och lärare till Vännäsby, om man inte väljer andra skolor.
   Ett knappt tiotal elever, kanske lite fler än vanligt, flyttar till Hällfors friskola som också är en bra verksamhet just i landsbygdsmiljö.

   Fast enligt EU:s klassificering är ju allt ovanför Köpenhamn landsbygd….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.