Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Jobbskatteavdrag?


Kanske är det Walt Disneys fel, jag vet inte. Vänstern tycks ofta tänka att pengar är en fix och färdig massa, ungefär som i von Ankas valv.

Verkligheten är långt därifrån. Ekonomier växer och krymper som levande organismer. Man skulle välvilligt kunna försöka fördela extremt jämt med följd alla fick mycket mindre när ekonomin snabbt stannade av.

I landet med världens högsta skattetryck kunde man sänka skatten för invånarna så att det totalt kom in mer pengar till det offentliga. (Landet beskattar fortfarande arbete högst av alla) Sånt går inte ihop i Kalle Ankateorin.

Ett av världens mest exportberoende länder har stora problem med att efterfrågan i de största kundländerna är låg. Privatekonomi och välfärd i Sverige har under Europas krisår klarat sig mycket bättre än i flera större länder i EU. Nu behövs stimulans i ekonomin, en hutt som kan knuffa igång den. Göra att den växer istället för att krympa.
Så ska man se jobbskatteavdraget. Det införs inte bara för att Sveriges låg- och mellaninkomsttagare ska kunna köpa en smörgåstårta varje månad.

Vi har fortfarande högre skatt än i de stora socialiststyrda länderna. Fortfarande nästan tre gånger större arbetsgivaravgifter än Norge. Vi behöver ge ekonomin en puff i rätt riktning och den kommer inte från England, Frankrike, Italien eller USA.
Det får vi göra själva.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

En kommentar

  1. RWR

    Just von Anka är ju ett tragiskt exempel! Vilken nytta gör pengar i ett valv där en anka badar med jämna mellanrum?

    Disney misslyckades med att förklara vikten av att ”pengar” måste arbeta. Att vänstern inte förstår logiken i penningsystemet är fullt förståeligt då man inte har för avsikt att förbättra förhållanden utan snarast fokuserar på att utjämna dem även om nivån sjunker. Du har helt rätt i det att den totala ekonomin under den typen av styre krymper. Dock kvarstår känslan av rättvisa då alla får det lika dåligt!

    Jobbskatteavdraget är ju egentligen ett mått på landets framgång, man kan tack vare ekonomisk tillväxt låta våra hårt arbetande innevånare behålla en större del av sitt förvärv vilket blir del i framgången. Och likt exemplet ovan så fyller det en väldigt liten funktion att ha statliga pengabad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.