Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En del har det bra


Jag har aldrig någonsin i livet plockat svamp. Mer än någon tjusig flugsvamp i barndomen.

Ibland har jag fått erbjudande om grundkursen av någon hängiven, men det har inte blivit av. Oköpt västerbottenssvamp finns i huset ändå. Både torkade och smörstekta trattisar.

Hur det går till? Jo, man åker iväg några timmar och vips står det en påse vid dörren. Det har hänt flera gånger i höst, senast idag. Det stod även en påse vid mammas bil som stod på vår gård. Otroligt smidigt! 🙂

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Ja, flugsvampar är tjusiga – den röda förmodligen Sveriges vackraste. Men de bör få stå kvar i naturen (även om en skolsvampbok från 1959 av vikingen Bengt Cortin rekommenderar flugsvampsomelett och ger den röda två stjärnor efter förvällning).

  Att tillaga trattisar är förvisso skojigt – även om foten är godast rå och hela svampen godast att tugga torkad (inget dietisterna rekommenderar, men ändå…).

  Men att stöta på dem själv och plocka dem är en naturupplevelse som jag hoppas att du får någon gång! Igår, på Tacksägelsedagens annandag, hittade jag plötsligt 112 trattisar på Bodberget någre kilometer hemifrån – de största tog jag en stoppnål och sydde ihop och hängde upp som en girland i köket, de mindre fick torka på lingonrensbrickan ovanför kylskåpet.

  Vi har mycket att tacka för! Fortsatt god och glad höst!

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Så sant.
   Jag hoppas få tillfälle, eller, jag ska försöka ta tillfällen i akt. Jag har en stående inbjudan att få följa med på plock i svamptider.

   Önskar er också en fortsatt fin höst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.