Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Besparingar i Vännäs

Som enda kommun i Västerbotten har Vännäs gett ett bidrag till enskilda utfartsvägar på tre kronor per meter. I måndags beslutade kommunstyrelsen att ta bort det.

De flesta av oss som ”drabbades” har personligen fått 30-100 kronor i månaden för utfarterna från hus och fritidshus, någon lite mer. För skattebetalarna handlar det om drygt 100 000 med bidrag och administration.

Som det ser ut i Vännäs så måste vi pröva alla kostnader för att få ihop budgeten framöver, inte mycket utöver det lagstadgade är helt fredat.
För landsbygden är det i ett trängt läge viktigare med bidraget till de enskilda vägarnas vinterväghållning än till våra utfartsvägar.

Det står redan en tät och tröttande doft av valårsprofilering i luften. Det finns duktiga politiker som tyvärr kritiserar konkret sparande lika ofta som man annars låter ekonomiskt ansvarstagande.
Vännäsmoderaterna hoppas vi slipper rundhänta och fluffiga vallöften från alla håll under 2014. Det är magra år framöver och vi har förbrukat det mesta av överskott och AFA-utbetalningar. Det håller varken att skönmåla läget eller att slå på dem som vill spara där det går.
Det är tur att det finns många kloka väljare med god koll på läget och som känner när budskapen inte går ihop.

När nu inte heller Vännäs går ihop är det avgörande att majoriteten (som slutligen bestämmer i nämnder och styrelser) inte röstar ner möjliga och rimliga besparingar.

Den tätortsnära landsbygden är och förblir en av Vännäs största tillgångar där många vill bo eller tillbringa fritid. Beslutet om utfartsvägarna är inget som ändrar på det.

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Ulf Eriksson

  Du säger citat ”för landsbygden är det i ett trängt läge viktigare med bidraget till de enskilda vägarnas vinterväghållning än till våra utfartsvägar”. Som jag minns diskussionerna har inte ett enda argument kommit från moderaterna för ett bibehållande av vinterväghållningen då besparingsområdena har diskuterats. Samtliga förslag från samhällsbyggnadsförvaltningen inklusive vinterväghållningen har varit uppe till diskussion vid ett flertal tillfällen.
  Du antyder att moderaterna står för konkret sparande och att inte mycket utöver det lagstadgade är helt fredat. Varför föreslog ni inte i Ks och Kf att bidraget till vinterväghållningen skulle dras in? Då hade ni framstått som trovärdiga och konsekventa. Eller kändes det inte bekvämt att ensamma driva frågan när socialdemokraterna anslöt till centerpartiets uppfattning.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Nu förstår jag inte hur du menar. Vi får kanske ta till lite extra tid när vi ska jobba ihop alliansbudgeten. 🙂

 3. Sixten Jonsson

  Jag håller med dig om att väljarna ser när budskapen inte går ihop för vi har ju inte glömt hur det gick till när de nu rivna sjuka lokalerna på Vegaskolan på 1400 m2 skulle ersättas. Varje gång frågan lyftes i nämnden pläderade du för att nybyggnadsytorna skulle vara väl tilltagna

  Börjar du att få kalla fötter nu när de projekterade 4000m2 spräcker byggkalkylen redan innan byggstart och vad det får för konsekvenser under lång tid framöver.När du dessutom var en av ingenjörerna för avvecklingen av byskolorna vilket bidrog till att volymen på investeringen på Vega ökade markant.Att mot den bakgrunden hävda att era neddragningar av bidragen för utfartsväger på 100 tkr är av stor vikt tyder på att landsbygden återigen får betala notan.Sila mygg och svälja kameler passar väl in på agerandet ,eller det är lätt att investera med andras pengar!

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Hej Sixten. Jag har inte uttryckt mig så om lokalerna. Däremot såg de oroande små ut på första ritningen mht vår tillväxt vad gäller barn och unga. Det fattades också vissa lokaler och det bekräftades senare. Att skaffa sig ett dyrt ersättningsbygge för våra sjuka lokaler som direkt är för litet vore det dyraste av allt.
   Återkommer med ytterligare svar när jag kommer hem i kväll.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det kompletterande svaret kommer som eget inlägg. Både för längdens och innehållets skull. Det blir en annan fråga.
   En sak bara här, som något berör ämnet i inlägget. Vännäs ekonomiska situation handlar om mycket mer än Vegaskolan. Jag menar att vi vackert får pröva alla utgifter, årliga och engångs, särskilt till dess vi kommit i långsiktig balans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.