Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Etablering för välfärd


Ikväll var det ett möte i Umeå där Länstyrelsen, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och företrädare för Umeåregionen mötte politiker i regionen. Träffen kretsade kring flyktingmottagande och etablering.

Det var intressant att få informationen från inblandade myndigheter presenterad så här samlat. Att få både dagens och morgondagens arbetskraftsbehov, vår felvända befolkningspyramid och migrationens strömmar presenterade i konkreta siffror. Det finns så många myter, vrångbilder och sifferfel som är ute och går. Några av dessa kunde rättas ikväll.

Helt klart är att vi behöver bli bättre. Att t.ex. vi i kommuner och landsting i regel är sämst på att erbjuda praktikplatser är inte ok. Fasta sådana i olika verksamheter var ett förslag som kom fram. Kommunala överenskommelser – mellan de egna verksamheterna – en annan. Fler borde kunna lämna etableringsfasen och vara i jobb eller studier. Att många efter SFI-undervisningen inte får tillfälle att praktisera svenskan och börjar backa i sina kunskaper är definitivt inte ok.

Lite knepigt är det en sån här kväll att både vara politiker och att arbeta inom området. Att se och alltmer förstå behoven som är kopplade till området, ha ett politiskt ansvar samtidigt som man har till vardagsuppgift att lösa en del av dem.
Lite dubbla stolar blir det. Men, man måste kunna vara lokalpolitiker i nästan alla yrken.