Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En bra satsning


Social och ekonomisk hållbarhet är nödvändig för att vi ska ha en levande landsbygd i både goda och sämre tider. Regeringens 700 miljoner till grundservicen i glesare bygderär kloka pengar.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Allmosor kan väl vara sympatiskt, men knappast hållbart. Egenmakt genom mer inflytande över de ekonomiska resurser som genereras på lokal nivå skulle skapa hållbara förutsättningar. Men det är mindre än ett halvår till valet så syftet är knappast att ”rädda” landsbygden, utan snarare att rädda det parti som en gång i tiden, var dess tillskyndare.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Avfolkningen av landsbygden gick planerat, målmedvetet och snabbt under tidigare årtionden. Subventioner är generellt vanskliga saker, men nu behövs verkligen stödet till lanthandlare och närservice.
   Vem som ska ha ”egenmakt” över riktigt vad skriver du inte. Handlar det om en väldigt stor utopisk samhällsomvandling hämtad vänster om V eller om att mer pengar från naturresursutvinningen skulle stanna i landsbygdskommunerna?
   Utifrån de politiska och samhälleliga förutsättningar vi känner nu behöver något göras snabbt för att lätta livet på landet, t.ex. för landsbygdens billösa. Det här är en bra sak.
   Tycker du inte?

   • Krister Andersson

    Alliansens politiken har via avskaffad fastighetsskatt, jobbskatteavdrag, rotavdrag och rutavdrag m.m. omfördelat ekonomiska resurser från landsbygd till storstad i historiskt hög takt. Att ge ett kortsiktigt bidrag till servicen på landsbygden är förmodligen lika kontraproduktivt på lång sikt som ökade socialbidrag istället för satsningar på utbildning och arbetstillfällen.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     Menar du på fullt allvar att landsbygden lider men av sakerna du nämner?
     Konjunkturunstitutet visar att inget europeiskt land har högre tillväxt i BNP än Sverige just nu. Att Alliansen fått fart på Sveriges ekonomi gynnar alla. Den utflyttning som hotar landsbygdens demografi, sociala och ekonomiska hållbarhet, den har inte orsakats av RUT eller jobbskatteavdragen. Att vi nu bara har tredje högsta skatterna inom OECD gör oss inte heller till ett lågskatteland.

     • Krister Andersson

      Menar DU på fullt allvar att denna extrema omfördelning av ekonomiska resurser INTE har gynnat storstadsområdena och INTE har missgynnat landsbygden. En landsbygd som OECD och Konjunkturinstitutet knappast har med som variabel i sina beräkningar.

 2. Isak

  Inför valet 2010 åkte Herr Nilsson och moderaterna runt i det glesa Sverige.
  Det skulle ta 4 år till av ytterliggare utglesning. Det ska nu bli intressant att
  se vilka platser som Herr Nilsson och regeringen kommer att satsa på.
  Om man nu har funderat i 4 år så är det hög tid att sätta igång. För man
  måste väl ha tänkt någonting inför ett sådant beslut. Hur går det med
  sevicen i dom glesa kommunerna Nordmaling,Bjurholm, Åsele, Dorotea
  och Vilhelmina för att nu ta dom i den södra länsdelen.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Herr Nilsson och regeringen?
   Tackar för den hedrande kopplingen. 🙂
   Jag talar inte landsbygd för att komma ett pinnhål högre i ett val. Det vore (tyvärr) rätt bortkastat eftersom de som avgör valet nationellt krasst sett bor i städer och samhällen. Lever jag kommer jag att tala för landsbygden även när jag inte längre står på någon lista.
   Alla ”lever vi på” landsbygden. Dess verksamheter, hållbarhet och framtidsmöjligheter är oerhört viktiga för ett land över tid.

 3. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Ja Krister, jag menar att de åtgärder som på flera sätt hållit Sveriges ekonomiska utveckling under armarna dessa svåra år och skiljt ut oss från många länder i liknande läge även kommit landsbygden till del. Som land har vi inte klarat oss lika bra utan de stimulanser som gjorts.
  Däremot finns saker att göra för att underlätta liv och etablering på landsbygden så att fler vill och kan satsa på de gröna näringarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.