Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Spelregler på arbetsplatsen


Jag har varit med om en väldigt bra kursdag om utbildningsavtalet idag. Kollektivavtalet som bl.a. Eductus omfattas av och som ger spelregler och förutsättningar för fungerande arbetsplatser i en bransch som präglas av relativt växlande och ”kortlivade” verksamheter jämfört med skolvärlden.

Förutom avtalet har det handlat om koncernens omfattande personalwebb. Duktiga HR-experter har lett dagen och det känns tryggt att kunna ha dem i ryggen framöver, tillgängliga via mail och telefon när man stöter på sådant som måste tolkas eller få sin praktiska förklaring.

En och annan aha-upplevelse har det blivit, det känns riktigt bra att ha tillgång till de här resurserna. (Dessutom flera kollegor runt landet som man kan konsultera när det behövs) Väldigt ofta kan man känna sig rätt ensam med avtals- och HR-frågorna som skolledare. Oftast är de fackliga företrädarna oerhört mycket mer välutbildade i regelverket än arbetsgivarföreträdarna. I alla fall i mindre kommuner och ideella sammanhang, fast det förstås även där finns stödjande resurser att tillgå. Den olikheten kan ha med sig många onödiga nackdelar för alla inblandade.

Idag är jag inte skolledare, men behovet av kompetent expertis som hjälper en att fylla kraven på en nutida arbetsgivare är lika stort i den här uppgiften. I morgon blir det mer utbildning på lite andra områden. Efter den här dagen är förväntningarna inte mindre.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Lena Thorneus

  Hej
  Jag håller med. Jag trivs också med kompetent personal omkring mig. Och det har vi på Eductus. Jättebra kringpersonal som är experter men samtidigt ödmjuka, hjälpsamma, tålmodiga och sköna. Är också tacksam.
  Lena på Eductus i Kungsbacka

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Hej du!
   Hade varit roligt att ses någon gång. Jag tänker försöka titta in på så många Eductusverksamheter jag kan framöver. Under mina två månader som platschef i Umeå har jag hunnit med fyra stycken, ca fem % av totalen i landet. Alltid lär man sig något!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.