Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Övre Norrland bäst


Det jag tänkte skriva nu bryter mot väldigt mångas fördomar. Då och då hör man annars intelligenta människor generalisera yvigt om den varierade största delen av Sverige, Norrland. Det handlar ibland om arbetslösheten. Den är störst i Norrland, tror sig många veta.

Nej, den är inte det. När det gäller långtidsarbetslösheten ligger Sverige som helhet näst bäst till i EU, som jag skrev om härom dagen. Räknar man alla som står utanför arbetsmarknaden så ligger Sverige allra bäst till.

Den region i Sverige och EU som har absolut lägsta långtidsarbetslösheten är övre Norrland. Ja, faktiskt övre Norrland.

Det här betyder inte att det är läge att slå sig till ro. Långtidsarbetslösheten är för hög även om den är lägst och det finns mycket av matchningsinsatser att göra. Men det skadar inte att ha en viss koll på fakta. Även om det är ett valår.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.