Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Morgondagens jobb


Vad handlar det här med företagsklimat om? Ett svar är morgondagens jobb. I vilka kommuner är det mest lockande och stimulerande att starta och driva företag? Var hamnar jobben som ”tillverkar” välfärdspengarna? Som i sin tur genererar andra arbetstillfällen? Företag som kan växa och utvecklas om jordmånen är god och som kan erbjuda praktik som kan bli vägen ut i arbete för en och annan.

Man kan diskutera metoder och frågeformulär tills man blir blå, men frågan om företagsklimatet är verkligen ingen obetydlighet.

I vårt Västerbotten går det både upp och ner. För min kommun Vännäs går det ner rätt rejält. 61 steg ner till plats 231. Det är allvarligt. Här behövs det både ord och handling. En hel del görs, och mycket görs bra, men det är uppenbart att mer måste till.

För grannen Bjurholm går det däremot riktigt bra. 31 platser upp till plats 38, bäst i Norrland. Förutom att ungefär var fjärde vuxen invånare är företagare har man fått några betydande och växande företag på slutet. När företagen visat intresse har gensvaret från kommunen varit påtagligt och kreativt.

Jag tror många av oss andra har saker att lära. Like it or not.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.