Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Din och min vård


Hur får man fram 129 000 undersköterskor inom 3650 dagar? SKL beräknar att vi behöver det tillflödet de närmaste 10 åren.
Rätt svar är inte att sitta med händerna i kors. Vänta är inte heller i närheten av korrekt.

Lösningen är inte heller att så småningom ta in vem helst som vill, utan eller med väldigt lite utbildning.

Det behöver startas flera utbildningsvägar där man från olika utgångslägen och bakgrunder kan få en fullständig utbildning till undersköterska. 129 000 på 10 år är 12 900 per år. Vi utbildar inte så många och långt ifrån alla som utbildas blir kvar i yrket.

Sjuksköterskor är det också brist på. Där beräknar SKL att det behövs 38 000 ett decennium framöver. Många specialiserade.

Utbildningar, förbättringar i arbetsmiljön och andra saker som lockar till uppgifterna. Sådana saker kommer inte för att vi pratar om dem och knäpper med fingrarna. Vi behöver börja nu.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Att allt färre unga i Sverige vill jobba som under- och sjuksköterskor? Det kan jag inte svara på. Det är inte alla svårigheter det är så lätt att hitta en lämplig syndabock till. Men nog finns det brister kring arbetsförhållandena att peka på.
  Jag tror att speciellt den offentliga sektorn måste få en mer ”tillfredställande” arbetsmiljö med bl.a. större eget inflytande och ett mer tillgängligt och stöttande ledarskap.
  Sen tror jag vi måste bli mångdubbelt bättre på att rekrytera utrikesfödda till utbildning och jobb i sektorn. I Sverige tycks en svalare och tristare attityd till äldre ha brett ut sig alltmer de senaste årtiondena. Många nysvenskar kommer från kulturer där äldre aktas högre, verkar det som. Den kan kanske göra att något större andel kan tänka sig vårdyrken.

  • lf

   Vad tyder det på att svenskar inte vill jobba inom vården.”din och min vård” säger du. Jag har stor respekt för du Jan,men under din regering så har välfärden monterats ned och anställningar inom offentlig sektor har fått en otrolig låg status.Nu börjar du och andra fundera hur man skall få fler att söka sig till vård och omsorg.
   Om inte människorna som behöver vård och omsorg prioriteras då har vi överlämnar samhället till robotar och dit är vi väl på väg.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Vill du mena att vårdens problem, och rekryteringsproblemen, i kommuner och landsting är regeringens fel?
  Du är för klok för att påstå det, Leif.

  • lf

   Jag satt och såg ett program om de ökade klyftorna i samhället och det är ju en förfärande utveckling som sliter isär samhället.Det var inga okunniga som var i talarstolen.Det professorer och och samhällsvetare m.fl.
   Var finns solidariteten i samhället i dag.Jag brukar ta upp en liknelse som visar vad solidaritet är.
   Den ene ondgjorde sig över all landstingsskatt han hade betalat och han hade inte haft någon nytta av.
   Den andre sa, men du skall väl vara glad att du har fått vara frisk och hjälpt många människor med din solidariska skatt.
   Varför kan man inte resonera i de banorna.Varför har skatt och solidaritet blivit skällsord.
   Statusen inom skola,vård och omsorg måste höjas.
   Du är en av de få personer inom borgerligheten som kan föra dessa frågor framåt.
   Låt oss plädera för solidaritet.

 3. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Det är viktigt att hålla ihop samhället av flera olika orsaker. På moderaternas Sverigemöte deltog jag i ett seminarium just om detta. Sverige är ett av de absolut mest sammanhållna länderna med den absolut minsta inkomstspridningen och lägsta andelen fattiga i absoluta tal, även om många faktorer kan påverka statistiken i negativ riktning.
  Vi hör också till de länder i världen som har de högsta skatterna och så lär det förbli. Det finns gränser uppåt där ekonomin och tillväxten stagnerar och den gemensamma kakan krymper. Vi var klart över den gränsen på vissa områden under Palmes regeringstid. Det finns definitivt gränser nedåt, särskilt när det finns färre i de yngre generationerna än i de äldre.
  Tack annars för dina vänliga ord. Skolan, vården och omsorgen behöver en intresse- och statushöjning. Den blirinte lätt att åstadkomma när man ser hur t.ex. åldersföraktet breder ut sig även i unga politikerled. Nu tänker jag på en lokal S-politiker vars inställning man kunde ta del av idag.
  Det är allmänt oroande att så få väljer ”vårdvägen”. Jag tror inte att lusten att hjälpa och ta hand om behövande medmänniskor ökar. Skyller man det på politik tror jag man gör det enkelt för sig.
  Avundet mot lärarna och överhopandet med administrativa tilläggsuppgifter gick också så långt att vi kraftigt begränsat lusten till den uppgiften. Här har vi en del att reparera så att fler vill gå in i ett av de viktigaste yrken som finns. Att locka och leda våra unga till utbildning och utveckling.
  Det måste finnas andra fördelar i dessa yrken när samhället inte har råd att betala arbetets fulla värde. Det är en utmaning att hitta och införa dessa.

 4. Marianne

  Ja jag läser och blir först otroligt glad, sedan mycket fundersam. För poängen är att bli undersköterska i dag går inte, utbildningen är nedskuren så den knappt är en tummetott.

  Här läs detta, http://www.dagensmedicin.se/jobb/utbildning-karriar/underskoterskor-vill-fa-skyddad-yrkestitel/
  Svara sedan på om samtliga partiordföranden ser sig som förstora för oss undersköterskor och inte öppnar skrivelsen. Vi saknar svar och nu har vi väntat i många veckor, en har svarat och det är Gudrun Schyman. All heder till henne och hennes parti.
  Eller är svaret så enkelt att Undersköterskan finns på kvinnodominerade arbetsplatser och det gör i maktelitens korridorer inte frågan så viktig?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Utbildningen är vad jag förstår väldigt varierande. Återkommer till det du skriver, förmodligen i ett nytt blogginlägg. Tror du har mycket rätt i det du skriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.