Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

God morgon Socialt företagande


Den här morgonen var det ett frukostmöte med Stödstrukturen för socialt företagande. Man verkar för start och stöd till sociala företag i Umeå och Vännäs.

Företagande med sociala kriterier och ambitioner kan se lite olika ut. Det finns många som har vissa hinder när det gäller etablering på arbetsmarknaden, men som kan och vill arbeta mer eller mindre. Företagsformen innebär ofta särskilda möjligheter att kombinera egeninitiativ, självkänsla och samhällsnytta.

Sverige har idag ca 300 sociala företag. 4 finns i Umeå och 70 i Göteborg. Som synes finns det plats för fler i Umeå. Själv hade jag gärna sett några till som kunnat bli verktyg för både integration och rehabilitering för dem som av olika anledningar drabbats av svårigheter på arbetsmarknaden.

Naturligtvis finns möjligheter inom andra verksamhetsformer för de här målgrupperna, både inom offentlig verksamhet och traditionellt näringsliv. Men de sociala företag som EU gärna vill se etablerade är ingen dum idé.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.